Even een stukje educatie naar de mensen toe. Een bosbes is namelijk geen blauwe bes. In de volksmond worden ze vrijelijk door elkaar gebruikt, maar geheel ten onrechte. Gelukkig is er een speciale website blauwebessen.nl waar het verschil haarfijn wordt uitgelegd. ‘De blauwe bes (vaccinium corymbosum) is niet identiek aan de bosbes (vaccinium), waarmee zij nogal eens wordt verward. De blauwe bes is een gecultiveerde inheemse bosbes.’ Ah nee, dat klopt niet helemaal.
De blauwe bes is buitengewoon uitheems, komt namelijk helemaal uit Amerika en is helemaal geen bosbes. Ik sla er de Dikkevandam maar eens op na. ‘Bosbessen zijn wild, groeien solitair aan de struik en zijn lastig te plukken; blauwe bessen worden gekweekt en groeien ook nog eens heel praktisch aan trosjes. Dus bosbessen zijn duur en heel zeldzaam en blauwe bessen goedkoop en bijna het hele jaar te krijgen.’ En dan nog het opvallendste verschil: bosbessen zijn van buiten én van binnen blauw, wat prachtige vlekken oplevert, daar waar blauwe bessen geen blauw, maar wit vruchtvlees hebben. Is u daar nog? En wat de smaak betreft: blauwe bessen zijn zoeter, maar de kenner vindt – het zal eens niet zo wezen – de exclusieve bosbes lekkerder.