Amsterdammers hebben het op culinair gebied reuze getroffen. Gespecialiseerde winkels, markten en restaurants in overvloed, toch? Maar afgezet tegen Londen lijkt ons hoofdstedelijke aanbod ineens op dat van een troosteloos gehucht in Slovenië of Litouwen. Nee Londen, dáár moet je wezen! In het zojuist verschenen boek Proef Londen staat het allemaal te lezen. In Londen kun je moeiteloos elke dag van het jaar uitgebreid warm lunchen in steeds weer een ander restaurant (en dan heb je ze nog steeds lang niet allemaal gehad), Gordon Ramsay, Jamie Oliver en Heston Blumenthal staan er hoogstpersoonlijk achter de kachel als ze niet op televisie zijn, je hebt er Harrods, Harvey Nichols enFortnum & Mason zo’n beetje naast elkaar, de slagers zien er nog echt uit als slagers, de visboeren als visboeren en je koopt er net zo makkelijk pain Poilâne en macarons van Ladurée als in Parijs. Terwijl de Engelse keuken al eeuwen kampt met een treurig imago, is Londen gastronomisch helemaal je van het. Alleen godsgruwelijk duur natuurlijk – ik ben nog altijd mijn diner bij River Café aan het afbetalen.
Posterplattegrond van Londen
Het boek is een soort combinatie van reisgids, winkelgids en kookboek. Allerhande chefs en Bekende Culi-Engelsen geven hun geheime tips over de leukste en lekkerste adresjes. Die staan gerangschikt per wijk, ook buiten Londen, maar gelukkig zit er een kaart bij. Een enorme kaart zelfs, gevouwen rondom de cover. Handig voor als je niet zomaar uit je mouw schudt waar Billingsgate of Bayswater ook alweer precies ligt. Het is om jaloers van te worden. Wat hebben die Londenaren het getroffen. Wat is er ongelofelijk veel! En ook zoveel wat ik nog niet ken en waar ik spoorslags naartoe wil, zoals de Taj Stores (‘schatkamer’ vol wonderbaarlijke producten uit India en Bangladesh’, groente, fruit en specerijen maar ook lamshersenen en kippenhartjes, plus 12 verschillende soorten gamba’s in de vriezer!).
Groot en dik
Eerste indruk: wat ruikt het boek lekker naar papier. Zou dat speciale gastronomische papierspray zijn? Ik zie Heston Blumenthal er zo voor aan. Tweede indruk: wat een overvol boek. Bomvolle pagina’s bedrukt in priegelig kleine lettertjes om alles er maar in te krijgen. Bij de recepten pakt dat onhandig uit, want al kokende met het boek op het aanrecht zijn de instructies bijna niet te lezen. Zelfs de beroemde soufflé suissesse van Le Gavroche staat er trouwens in, die bij mij jaren geleden ooit jammerlijk mislukte. Enfin, misschien nog eens een poging wagen. Maar ik geloof niet dat het in dit boek echt om de recepten gaat, het is veel meer een reisgids dan een kookboek. Maar dan wel weer eentje die veel te groot en te dik is om met je mee te kunnen slepen. Een lastig dilemma. Nou ja, dan maar op een bankje in het Vondelpark ermee. Met een Hollands lunchpakketje ofzo.
De komende dagen recepten uit dit boek!
Terence Conran & Peter Prescott, Proef Londen, uitgeverij Kosmos, € 29,95