Allons enfants de la patrie-hie-je
Le jour de gloire est arrivé
Vandaag is zoals u weet de nationale feestdag van Frankrijk, maar die hebben wij gisteren alvast gevierd met een lunch à la Française. Déjeuner sur l’herbe, un dimanche à la campagne – ah, onbegrijpelijk waarom wij nuchtere Hollanders dat soort dingen nooit doen. Terwijl de hele straat zo’n beetje vakantieviert in la douce France, bouwden wij met de thuisblijvers een feestje. Als iedereen een fles rosé meeneemt, komen we een heel eind. Voor de kids was er zelfgemaakte frambozenlimonade, één van de vele producten gemaakt van die emmer met 9 kilo frambozen van laatst.
Buiten eten betekent natuurlijk niet dat we ons gaan verlagen tot zo’n spuuglelijke hardplastic koelbox. Een beetje grandeur is altijd prettig.
Nijvere huisvlijt: Franse vlaggetjes gemaakt van een exemplaar van Libération.
De jongste deelnemer (wie zegt dat kinderen niet van groente houden??)
Geen kleffe broodjes kaas natuurlijk, neen, een complete Franse viergangenlunch. Met crudités vooraf (het recept volgt dit najaar in mijn nieuwe kookboek) en daarna coq au vin (het recept vind je op Kokenmetkarin.nl), gevolgd door de onvermijdelijke salade et fromages.
Allemaal reuze Frans dus, alleen het weer was weer eens onvervalst Hollands met een regenbuitje tussendoor,
maar binnen enkele minuten was alles ingepakt en zaten we hoog en droog binnen voor het hoofdgerecht. Bij het toetje brak de zon gelukkig weer door, dus trok la troupe net zo makkelijk opnieuw naar buiten voor de frambozentaart met zelfgemaakt frambozensorbetijs.
Ah, dit zouden we vaker moeten doen!
Ook een lunch organiseren voor Quatorze Juillet? Ik heb er speciaal een menu voor opgenomen in mijn kookboek De Vrolijke Tafel.