• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

4 augustus 2008

CuliAir Luchtballonrestaurant

Een tochtje, pardon, vlucht, in een luchtballon is al iets bijzonders, maar dineren in een luchtballon lijkt me helemaal het summum. CuliAir, heet het. Haute cuisine, maar dan letterlijk. Meesterkok Angélique Schmeinck kwam op het idee omdat een ballon in feite een reusachtige heteluchtoven is. Echt loeiheet wordt het trouwens niet bovenin, ‘slechts’ zo’n 80 tot 100 graden Celsius, maar dat is voldoende om gerechten langzaam te laten garen. En laat dat nou net helemaal de nieuwe trend zijn, want zobehoud je alle aroma’s en krijg je bovendien optimale malsheid.

Mandjes takelen
Na een paar jaar pionieren heeft Angélique de techniek en de logistiek inmiddels helemaal in de vingers. Een piloot zorgt voor de vlucht zelf, terwijl Angélique vanuit haar speciale keukenhoek via katrollen mandjes met gerechten naar boven hijst. In de ballon hangen sensoren die de temperatuur in de gaten houden, dus de mandjes kunnen desgewenst iets hoger of juist lager worden gehangen. Er zijn geen obers en ook geen stoelen. De gasten staan in de mand, terwijl de tafeltjes buitenboord hangen. Maar niks geen plastic bordjes en papieren bekertjes, als Angélique het doet, doet ze het goed. Gerechten worden restaurantwaardig geserveerd op speciaal ontworpen servies en gaan vergezeld van bijpassende wijnen.

Vijf uur onder de pannen
Je bent ongeveer anderhalf uur in de lucht, maar inclusief aperitief in het weiland, opblazen van de ballon, installeren van alle keukenspullen en na de landing het toetje plus de onvermijdelijke traditionele champagnedoop op de begane grond,  ben je al snel een uur of vier tot vijf onder de pannen.

Slecht weer
Van april tot en met oktober wordt er gevaren vanaf Amersfoort, de exacte data zijn op aanvraag. Overigens is ook een culinaire ballonvaart afhankelijk van het weer, en dus kan het gebeuren dat de vaart op het laatste moment niet doorgaat. Dan rest de snackbar, maar er wordt wel meteen een afspraak gemaakt voor een nieuwe datum. Om 12 uur ‘s middags wordt de go/no go-beslissing genomen. Maar gek genoeg, zegt Angélique, komt het niet vaak voor dat het niet doorgaat. Het weer is een zeer lokale aangelegenheid, als er wordt uitgeweken naar Arnhem of Utrecht, kan het soms ineens weer wel.

Prijzen
Er kunnen maximaal 12 gasten in een ballon. Hij wordt vaak afgehuurd door bedrijven voor speciale relatiegelegenheden, want het zal duidelijk zijn dat een dergelijke unieke ervaring geen goedkope aangelegenheid is, maar ook de particulier die iets te vieren heeft kan terecht. Reken op 485 euro per persoon, alles inclusief. Mocht dat te begrotelijk zijn, er is ook een ‘amuseballon’ met een proeverij van lekkere hapjes voor 350 euro per persoon. Dan vaar je alleen niet met Angélique Schmeinck zelf, maar met een van haar medewerkers.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Ambachtelijke smaakproef

Naar de frikandellenfabriek

Gezonde keuze-klavertje van Albert Heijn

Vorig bericht: « De creoolse keuken
Volgend bericht: Salade caprese met biefstuk »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN