• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

8 september 2008

Kookprogramma Smaken verschillen

Laat ik beginnen te zeggen dat het natuurlijk een loffelijke ontwikkeling is dat er nu ineens allemaal kookprogramma’s op de vaderlandse treurbuis zijn. Elke poging om de landgenoten achter de pannen te krijgen is meegenomen. Maar dat wil niet zeggen dat het altijd boeiende of liefdevolle televisie oplevert. Neem nou Smaken verschillen. In dat programma gaan vijf mensen die elkaar niet kennen om de beurt een avond voor elkaar koken. Aan het eind van elke maaltijd geven ze de kok een rapportcijfer en degene met het hoogste cijfer wint aan het eind van de week een keukenapparaat of messenset of iets anderszins nuttigs. Het programma komt oorspronkelijk uit Engeland en werd twee jaar geleden een tijdje door RTL4 uitgezonden als De eetclub. Toen keek ik er met veel plezier naar.

Prosciutto uitspreken
Maar nu dus een echte Nederlandse versie, met Nederlandse kandidaten. Ik had al een paar losse afleveringen gezien, waarin steevast studentikoze blaaskaken, weliswaar in een vrolijke vormgeving, nonchalant-slonzig lukraak van alles bij elkaar mieteren. Niet bijster boeiend. Zijn dit nou mensen die geacht worden van eten te houden? Ik zie alleen maar onervaren koks die bij het proeven van elkaars maaltijden niet veel verder komen dan ‘lekker’ of ‘apart’. Niemand weet hoe je ‘prosciutto’ uitspreekt, kennelijk nog nooit van gehoord. De timing is steevast beroerd, mise-en-place is duidelijk ook een onbekend begrip, want de gasten moeten urenlang wachten op het hoofdgerecht dat dan tegen middernacht eindelijk op tafel verschijnt.

Brallerige blaaskaak
Maar de ware onderzoeker pakt het systematisch aan. Daarom heb ik het vorige week geprobeerd om elke avond te kijken. Het bleek helaas een treurige week vol karikaturale personages die vooral onaardig tegen elkaar waren en bovendien niet zichtbaar geïnteresseerd in koken of eten. De brallerige blaaskaak (‘vanavond eindelijk lekker zuipen’), de archetypisch muizige vegetariër (‘missen jullie nou toch het vlees?’), het zeurmeisje dat niks lust en de betweter die eerst een compleet en overduidelijk rauw lamsrack staat te maltraitereren en vervolgens concludeert ‘De droom van een eigen restaurant is deze week absoluut dichterbij gekomen’. Brrr, ik zou niet bij hem gaan eten hoor.

Drama! Amuse kwijt!
Verder is het allemaal één grote herhaling. Het gaat helemaal niet om lekker koken, welnee zeg, dit soort programma’s bestaat bij de gratie van drama. Ojé, er is een amuse kwijt! Nou, daar wordt een heel item van gemaakt, dat gedurende de aflevering zelf en de rest van de week ook nog eens meerdere malen herhaald wordt. Er wordt ongegeneerd rondgesnuffeld in elkaars kasten en oh foei! er kookt iemand uit een kookboek! Waarom dat zo not done is weet ik ook niet. En dit alles wordt aan elkaar gepraat door Jack Wouterse, toch heus een puik acteur, maar zijn mottig-schreeuwerige commentatorstem is vooral overdonderend en mist elk gevoel voor subtiliteit. Nee, ik hou het dezer dagen bij Professional Masterchef, da’s pas échte smultelevisie.

Smaken verschillen, elke werkdag van 20.00 – 20.30 uur, met op zondag van 18.30 – 19.30 uur een compilatie van de hele week, Net 5.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Superfood! Patty Harpenau over havermout

Nieuwe serie Masterchef

Vrouwenkookboek Hoge hakken in de keuken

Vorig bericht: « Nieuw kookprogramma met Mathijs Vrieze
Volgend bericht: Rungis »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN