• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

20 november 2008

Wortelpeterseliesoep

Is het een peterseliewortel of een wortelpeterselie? Ik zeg altijd het eerste, maar uit het gisteren besproken boek Onvergetelijke Groenten lees ik dat het wortelpeterselie is. De wortel is het belangrijkste, dus die wordt het eerst genoemd. Vandaar. Ze lijken sprekend op pastinaken maar sinds het boek weet ik ook het (subtiele) verschil: bij de pastinaak valt de bladaanzet in een kuiltje en bij de wortelpeterselie op een heuveltje. Deze is ook leuk: ‘Alle gerechten die een beetje smaak extra nodig hebben zijn gebaat bij wat wortelpeterselie. Soepen, sauzen, stoofschotels, ragout of puree. Het is net maggi, maar dan zonder flesje’.  Dit is een supersimpel soeprecept met wortelpeterselie. Of peterseliewortel – daar gaan we niet moeilijk over doen.

Nodig:
400 g wortelpeterselie
1 dikke prei of 2 kleine, gewassen en dungesneden
1 knoflookteentje
Scheutje olijfolie
3 dl groentebouillon
Enkele kleingesneden aardappelen
Peper & zout
Citroenolijfolie

Borstel de wortelpeterselie schoon, meestal is schillen niet nodig. Snijd hem in stukjes. Was de preien, verwijder de wortelschijfjes en snij de preien fijn. Fruit de prei met de knoflook in een beetje olie. Bak de wortelpeterselie een paar minuten mee. Voeg de bouillon en wat water toe, doe de aardappelen erbij en breng dit aan de kook. Laat de groenten in circa 20 minuten gaar koken. Pureer de soep en  maak hem op smaak met zout en peper. Voeg op het laatst een klein scheutje citroenolijfolie toe.
(Bij gebrek daaraan: een kneepje citroensap en een scheutje ‘gewone’ extra vergine olijfolie doet het ‘m ook, lijkt me zo)

Dit recept komt uit het boek Onvergetelijke groenten van Annette van Ruitenburg e.a., uitgeverij Fontaine, €  39,90

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Gordon Ramsay autobiografie

Het ei van Alain Passard

Reiskookboek Spanje

Vorig bericht: « Kookboek Onvergetelijke Groenten
Volgend bericht: Keukenprins Giphart »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN