• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

28 november 2008

Spinaziestrudel

Vandaag eten we uit de krant. Of eigenlijk uit een boek, maar dat boek heet Eten uit de krant. Gisteren schreef ik er al over, en toen ontdekte ik dat de strudel niet aus Tirol komt. Daarom vandaag het recept van een Perzische spinaziestrudel met spinazie, geitenkaas, dadels en noten. Een heerlijk vegetarisch hoofdgerecht. Belangrijkste ingrediënten: filodeeg uit de vriezer en een schone theedoek.

Nodig voor 4 personen:
8 plakjes filodeeg (diepvries)
500 g jonge spinazie (diepvries)
1 ui
1 knoflookteen
200 g feta
75 g pijnboompitten
75 g walnoten
50 g paneermeel
150 g dadels
100 g krenten en rozijnen
½ el citroenrasp
100 g boter
1 eierdooier
Peper en zout

Laat het filodeeg ontdooien. Volgens het recept duurt dat 2 uur, maar bij mij gek genoeg maar een half uurtje. Verwarm de oven voor op 200°C. Ontdooi de spinazie (magnetron) en laat goed uitlekken in een zeef.

Wel de krenten en rozijnen, ontpit de dadels en snij ze in kleine stukjes. Breek de feta in brokjes. Rooster de pijnboompitten bruin in een droge koekenpan, laat ze afkoelen. Snipper de ui, bak glazig in wat olie, pers de knoflook erbij, laat alles afkoelen. Vermeng met spinazie, zuidvruchten, feta en pitten. Breng op smaak met peper, zout en citroenrasp. Hak de walnoten, vermeng ze met paneermeel en bak even in een koekenpan met wat boter. Bewaar het mengsel. Laat de boter vloeibaar worden.

Leg een vochtige, schone theedoek op het aanrecht. Vorm daarop een vierkant van 4 filodeegplakjes. Plak ze aan elkaar met wat water. Bestrijk het deeg met boter en leg er een tweede laag filodeeg op. Bestrijk weer met boter en bestrooi met het paneer-walnootmengsel. Vorm een ‘worst’ van spinaziemengsel circa 5 cm van de dichtstbijzijde rand van de filodeeglap. Til de theedoek op en rol zo het deeg om de spinazievulling. Vouw de zijkanten naar binnen en leg de rol diagonaal op een ingevet bakblik, met de naad naar beneden. Bestrijk met het eigeel en bak in circa 40 minuten mooi goudbruin. Lekker met een salade van kruksla, sinaasappel, munt en zwarte olijven.

Tip: in Iran voegen ze aan het spinaziemengsel nog frisse granaatappelpitjes en geschaafde amandelen toe.

Dit recept komt uit het boek Eten uit de krant van Puck Kerkhoven, uitgeverij De Boekenmakers.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Smakelijk leven

Kinderkookboek (6): de illustraties

Langzame lamsbout

Vorig bericht: « Eten uit de krant
Volgend bericht: Chocolade-amandeltaart »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN