• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

1 februari 2009

Bastilla met kip en geroosterde amandelen

(4 personen)

Bereiden: 45 minuten
In de oven: 15-20 minuten

Is het nou een bastilla of b’stilla of pastilla? Alle mogelijke schrijfwijzen kom je tegen. Oorspronkelijk is dit lichtzoete Marokkaanse gerecht met houtduif, maar die heeft een mens nou eenmaal niet zo vaak voorhanden. Deze versie is met kipfilet en bovendien in vier handzame, knapperige pakketjes. Dat maakt de bereiding een stuk minder bewerkelijk, en het ziet er ook nog eens feestelijk uit op tafel. Ook een hit bij kinderen.

Nodig:
1 pak diepvries filodeeg (bijv. Easy Bakery, 12 velletjes)
400 g kipfilet
200 gr amandelen
2 (zoete) uien
klein bosje platte peterselie
3 eieren, losgeklopt
1 envelopje/plukje saffraan
1 volle tl kaneel
1 volle tl gemberpoeder (djahé)
½ kippenbouillontablet
3 el suiker
olijfolie
30 g gesmolten boter
peper & zout
kaneel en poedersuiker voor erover

  1. Oven voorverwarmen op 200°C en filodeeg in het plastic laten ontdooien.
  2. Vulling: Week de saffraan in 1½ dl water.
  3. Snij de ui in halve dunne plakjes.
  4. Verhit een scheutje olijfolie in een braadpan en fruit de ui op laag vuur zacht en glazig.
  5. Snij intussen de kipfilet in zo klein mogelijke stukjes. Doe de kip bij de ui en bak op vrij hoog vuur al omscheppend snel even aan.
  6. Voeg kaneel, gember, verkruimelde ½ bouillontablet en royaal zout en peper toe.
  7. Giet het water met de saffraan erbij. Laat met deksel op de pan op heel laag vuur 5 minuten sudderen.
  8. Bak intussen in een koekenpan in een scheut olijfolie de amandelen al omscheppend tot ze goudbruin en geurig zijn. Haal uit de pan en hak grof (keukenmachine of mes).
  9. Hak alvast de peterselie grof. Klop in een kom de eieren los.
  10. Giet de kip door een zeef maar vang al het kookvocht op. Doe het vocht terug in de pan, voeg de suiker toe en laat op hoog vuur inkoken tot circa 1 dl.
  11. Neem de pan van het vuur, roer de kip, amandelen, peterselie en losgeklopte eieren erdoor.
  12. Smelt de boter.
  13. Inpakken (kijk in de printversie voor uitgebreide toelichting met illustratie!): Spreid op een schoon en droog werkvlak vier velletjes filodeeg uit. Verdeel de kip erover. Vouw dicht. Verpak elk in een tweede vel filodeeg. Kwast het deeg steeds goed in gesmolten boter, ook onder de randjes.
  14. Leg de vier pakketjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Kwast de bovenkant in met boter.
  15. Zet 15-20 minuten in de oven tot het deeg goudbruin en knapperig is.

Serveren:
Bestrooi lichtjes met kaneel en poedersuiker. Lekker met een kruidige wortel-appelsalade erbij.

Dit is de korte versie van het recept. Zie de printversie (pdf) voor uitgebreide toelichting en extra tips!

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Pistache lasagne

Gehaktballetjes met porcini en pecorino

Asperges met tahin

Vorig bericht: « Kruidige wortel-appelsalade
Volgend bericht: Doe-het-zelf paddenstoelen »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN