• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 artikelen

6 maart 2015

Pasta met cavolo nero

cavolo neroDie doodgewone boerenkool heeft ook een frivole neef, de cavolo nero. Zwarte kool, op z’n Italiaans. Waarbij je dat zwart met een korreltje zout moet nemen, want hij is gewoon donkergroen, nou vooruit, iets donkerder dan gewone boerenkool. In Nederlandse vertaling heet hij palmkool en dat is eigenlijk treffender, want hij groeit in lange smalle bladeren (denk: palmboom) rondom vrij stevige nerven. Vooral bekend van de Toscaanse klassieker ribollita, die ferme wintersoep waar je lepel in rechtop blijft staan, maar ik maakte er een pastaatje mee. En dan valt op: cavolo nero heeft echt veel meer smaak dan boerenkool. Lekkerder, en tegelijkertijd is de smaak ook tja, hoe zal ik het zeggen, minder kool-achtig. Het gaat bijna meer in de richting van spinazie, maar dan uiteraard niet in textuur, want die is juist weer knapperiger en steviger dan boerenkool, en doet in het geheel niet denken aan flufferige spinazie.

Voor een simpel pastaatje voor twee hongerige types neem je een zak (400 g) voorgesneden cavolo nero (of je vraagt ernaar bij de betere groenteboer en snijdt ‘m zelf in reepjes) en zet je de wok paraat, want vanwege het volume past het nauwelijks in een andere pan. Overigens slinkt de kool wel, maar lang niet zoveel als spinazie. pasta cavolo neroFruit in de wok eerst 150 g spekjes (van de lekkere slager, niet die waterige dingen uit de supermarkt) knapperig, dan gaat er een gehakte knoflookteen bij en dan die cavolo nero. Blijven roerbakken, en reken gerust op een minuut of tien, want het is een taaie rakker, maar het komt goed. Kook intussen vast 150 à 200 g pasta in een ruime pan met gezouten kokend water. Giet tijdens het wokken gerust een scheutje pastawater in de wok, dan kan de kool een beetje roerbaksudderen. Dan een bekertje (200 ml) slagroom erbij en een handvol kerstomaatjes in vieren. Flink peper uit de molen, zout is niet nodig vanwege die spekjes, en een kneep citroensap.

P.S. Ik had grote penne, maar die vond ik bij nader inzien eigenlijk wat te groot voor dit gerecht, ik zou een volgende keer eerder fusilli doen. En zoals ik al zei: het is voor hongerige types, want je kunt allebei makkelijk nóg een keer opscheppen. Misschien daarom ook wat minder pasta doen dan die standaard 100 gram pp.

P.S. 2 Die zak cavolo nero kreeg ik in een testpakket thuisbezorgd van de leverancier, zoals ik al schreef bij boerenkoolsoep en boerenkoolnoedels. Deze palmkool is als het goed is (seizoensproduct!) te koop bij Albert Heijn tot en met eind deze maand.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Bananenkwark

Sambal goreng boontjes

Kruidige wortelslierten

Vorig bericht: « Boerenkool uit de wok
Volgend bericht: Hachee »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Vega zónder pakjes & zakjes € 26,99
  • Cover De makkelijke keuken De makkelijke keuken € 24,99 € 15,00
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Slim zónder pakjes & zakjes € 24,99
  • ovenhandboek Het grote ovenhandboek € 24,99

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN