Dezer dagen ben ik weer calendar girl. Dezer weken, moet ik zeggen. Ik ben volop aan het nadenken over wat we allemaal in 2010 willen gaan eten. En dat moet dan terechtkomen in de Culinaire Kalender 2010. Een scheurkalender met elke dag een blaadje lekkers. Om te koken danwel te eetlezen. 365 dagen, dat zijn 730 heel erg lege velletjes, en die moeten toch echt allemaal vol. Mijn co-auteur Onno Kleyn heeft met een welgemikte worp zijn bijdrage over de schutting geworpen, aan mij de taak om daar chocola van te maken, mijn eigen verhalen en recepten eraan toe te voegen teneinde een uitgebalanceerde mix over te houden.
Verzamelbak
Het is intussen mijn tweede scheurkalender, dus intussen weet ik een beetje hoe het werkt. Het hele afgelopen jaar heb ik alle ideetjes, invallen en geniale gedachtes op losse papiertjes in een grote verzamelbak gemikt, tezamen met uitgeknipte quotes en inspirerende eetartikelen uit kranten en tijdschriften. Die mudvolle verzameling is intussen omgekeerd en uit de enorme berg probeer ik handzame lekkere verhalen te distilleren. Mooi weer of niet, ramen en deuren moeten gesloten blijven, anders fladderen die papiertjes alle kanten uit.
Nog 93
In een Excel-bestandje hou ik een schema bij waar ik ben gebleven. Zo kan ik ook feilloos zien dat ik nog 93 lege pagina’s heb. En de deadline is gisteren over twee weken… Als u het niet erg vind, ga ik dan ook snel weer aan de slag.
En toen? Toen ging ik alvast het kerstdiner voor 2010 koken!
Ook leuk: lees hier het feuilleton over het ontstaansproces van de kalender van 2009, over het schrijven en schrappen en corrigeren en drukken ervan.