(4-6 personen)
Bereiden: 30 minuten
In de oven: 30 minuten
Deze Spaanse sardientjestaart is naar origineel Uruguayaans recept, maar je herkent de ‘Hollandse’ invloed aan het likje sambal, ook te vervangen door een rood pepertje. De taart is geschikt als voorgerecht of als hoofdgerecht, maar lekker voor een buffet of feestje. Je eet hem warm of koud (op kamertemperatuur).
Nodig:
1 pak deeg voor hartige taart
3 blikjes sardines
3 uien
½ rode paprika
3 knoflooktenen
10 groene olijven
½ bosje peterselie
½ theel sambal
1 theel paprikapoeder
1 eetl gedroogde Provençaalse kruiden
200 ml (½ pak) gezeefde tomaten
wat olijfolie en boter
beetje losgeklopt ei
- Oven voorverwarmen op 175°C.
- Laat het deeg ontdooien.
- Snipper de uien en snij de paprika in kleine stukjes. Fruit ze samen heel zachtjes 5-10 minuten in wat olijfolie.
- Doe de fijngehakte knoflook en de peterselie erbij, plus sambal, paprikapoeder en Provençaalse kruiden.
- Prak de uitgelekte sardientjes met een vork in een kom.
- Hak de olijven (zonder pit) in kleine stukjes.
- Doe sardientjes, olijven en gezeefde tomaten in de pan en laat het geheel op zacht vuur 10 minuten sudderen. Het moet smeuïg zijn, maar niet te nat.
- Vet een rechthoekige ovenschaal in met boter.
- Rek de plakjes deeg wat uit zodat ze dunner worden, doe ze in de vorm en plak goed aan elkaar. Laat het deeg over de randen hangen (zie de illustratie in de printversie van dit recept).
- Verdeel de vulling erover in een gelijkmatige, vrij dunne laag.
- Dek af met de resterende (weer steeds wat uitgerekte) deegplakjes.
- Rol het overhangende deeg op naar binnen en geef er kleine kneepjes in voor een goed dicht en decoratief randje. Prik het deeg overal in met een vork, in een mooi regelmatig patroon. Kwast het in met wat losgeklopt ei.
- Zet een half uur in de oven tot de taart mooi goudbruin en knapperig is.
Serveren: Haal uit de vorm en serveer in stukken gesneden.
Dit is de korte versie van het recept. Zie de printversie (pdf) voor uitgebreide toelichting en extra tips!