• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

22 oktober 2009

Over de kook

overdekookIk dacht, ik probeer het weer eens. Een kookprogramma op de Nederlandse televisie. Ach ja, doe eens gek! Al verschillende keren was ik langsgezapt bij Over de kook op RTL met Robert Kranenborg, maar blijven hangen lukte maar niet. Nu ging ik er echt eens voor zitten. Ach en wee. Die arme meneer Kranenborg. Ooit was er een moment dat hij nog maar één droom had: die derde ster. En nu staat hij zijn talent te vergooien aan hopeloze amateurs die denken dat ze restaurantje kunnen spelen.

Vijf amateurkoks
Even voor degenen die het programma niet kennen: in Over de kook zijn vijf amateurkoks een week lang aan het werk in een tv-restaurantje. Elke avond hebben ze een andere rol, die varieert van het produceren van voorgerecht, tussengerecht, hoofdgerecht of toetje, of een avondje in de bediening onder leiding van manmoedig vrolijke dochter Priscilla Kranenborg. Ze zijn allemaal in het wit en hun rol staat in grote letters op hun buis en mutsje geborduurd.

Wegzappen met wortel
In het restaurant zit een twintigtal gasten die – leuk! we komen op tv! – af en toe iets mogen zeggen en rapportcijfers mogen geven op een lijstje. De koks hebben kennelijk zelf de gerechten mogen verzinnen, zonder uitzondering thuistoppertjes. Je ziet ze zelfs nog even in hun eigen keuken aan de slag met hun creatie, en er vliegt nog een bordje met het eindresultaat voorbij, maar het is commerciële televisie, dus het moet vooral allemaal snel, snel, snel. Stel je voor dat er een keer een wortel in beeld komt, dan gaat iedereen meteen wegzappen! Nee hoor jongens, roept de regisseur kennelijk, zo min mogelijk eten in beeld, denk erom!

Tapenade met pitten
De brigade ploetert op z’n ongare bladerdeegfrutsels, klonterige camembertsoep en overgare pasta en roept te pas en te onpas in koor “ja chef!”, want dat is namelijk net echt, dat doen ze bij Gordon Ramsay ook altijd. De keuze van de kandidaten is niet helemaal duidelijk. Echte kookliefhebbers zijn het zelden. Willen ze gewoon graag met hun hoofd op televisie? Robert Kranenborg ijsbeert door de keuken en geeft hier en daar commentaar in de vorm van losse flodders. Een jongen maakt tapenade. “Tegenvaller nummer 1, ze zijn niet pitloos”. Een béétje chef wil niet eens werken met industrieel ontpitte olijven, maar goed. Kranenborg vertelt zowaar nog (stukje educatie!) dat het pas tapenade mag heten als er kappertjes (‘tapena’) inzitten. “Maar er zitten toch pitten in?” vraagt de jongeman. Zucht.

Zwierige lok
“Heb jij je lamsbout nog niet uit de koeling gehaald dan?” Robert kan het volgens de commentator niet aanzien, maar toch verdwijnt de ijskoude lamsbout hup de oven in. Het gaat namelijk niet om goede kooktechnieken, dit is a-mu-se-ment. Nog zoiets: waarom moet de commentator in dit soort programma’s altijd zo schreeuwen? Kranenborg neemt maar weer eens een hapje:”“Dit is te zoet. Je proeft het aan alle kanten, brrr.” Arme meneer Kranenborg. Hij haalt nog maar eens een hand door zijn zwierige lok. “Ik wil raffinement in jullie gerechten!”
“Ja chef!”

Over de kook, elke dag om 19.30 op RTL

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Klootwijk aan zee

Great British Bake Off

Campingkoken met Karin in Groeten van Max

Vorig bericht: « Risotto uit de magnetron
Volgend bericht: CUISINE, 1000 klassiekers uit de Franse keuken »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN