De Amerikanen hadden Julia Child, de Engelsen hebben Delia Smith waar ze al sinds jaar en dag van leren koken. En wie hebben wij eigenlijk? Ik zou werkelijk geen equivalent kunnen verzinnen. Enfin. Delia is al vanaf de jaren 60 (‘van de vorige eeuw’, moet je er tegenwoordig dan bijzeggen) in touw bij de BBC om die eigenheimige eilandbewoners te laten zien dat er meer is in het culinaire leven dan fish ’n chips. Inmiddels al vijftig jaar dus!
Uit het vet
Ze doet het al een tijdje rustig aan, maar onlangs werd ze met de kerst weer uit het vet getrokken. Kennelijk heeft ze de smaak weer te pakken gekregen, of de BBC vond het hoog tijd worden voor een eerbetoon. Hoe het ook zij, in het nieuwe programma Delia through the decades zien we oud archiefmateriaal (altijd smullen), maar ook nieuwe opnames waarin Delia haar vroegere werk becommentarieert danwel dunnetjes overdoet.
Flamberende Sixties
Leuk, zo’n reis door de tijd. Dat wordt vast een feest der herkenning. Als het goed is beginnen we vanavond met de swinging sixties en gebraden eend in de onvermijdelijke kersensaus plus als toetje geflambeerde citroensoufflé, want flamberen was hot in de sixties.
Delia through the decades, (voorlopig) elke maandag op BBC 2 om 21.30 uur.