Vanavond is alweer de tweede aflevering van een verrassend leuke Vlaamse kookserie op televisie, getiteld In de keuken. Ze noemen het zelf ‘een portrettenreeks over gedreven topchefs van bij ons’. Presentator is de mij eerlijk gezegd onbekende (sorry zuiderburen…) Vlaams acteur en zanger Wim Opbrouck. Op de foto ziet hij er nogal vervaarlijk uit, maar in het programma is hij niet eens zo nadrukkelijk aanwezig, opdat zijn gasten in het zonnetje staan. Kom d’r eens om hier!
Witte-tanden-diner
De hoofdgast is allereerst steeds een verschillende Belgische topkok. Voor ons Nederlanders bovendien leuk en leerzaam om eens wat andere koppen te aanschouwen dan onze eeuwige Jonnie en Sergio. Vorige week, in de eerste aflevering, was dat driesterrenchef Geert Van Hecke van De Karmeliet in Brugge. Die wist allerlei lekkere anecdotes op te lepelen. Zoals dat geheel witte diner op verzoek van een Nederlandse dame die net haar tanden had laten bleken. Rare mensen, die Hollanders. Of die Zwitser die voor 6000 euro wijn bestelde. In z’n uppie. Bij de lunch. En ’s avonds kwam ‘ie weer.
Amateurkoks
Maar natuurlijk wordt er ook gekookt. We zien de meester twee gerechten bereiden, waarbij de camera vaak van bovenaf filmt, waardoor je het goed kunt zien. De leuke vondst van het programma is dat twee amateurkoks (ik vermoed BB’ers, Bekende Belgen?) vervolgens elk een gerecht proberen na te koken in hun eigen keuken. Ze krijgen het handgeschreven recept van de meester, en gaan aan de slag. Crème van courgettes met îles flottantes, bottarga en zee-egels*, ga d’r maar aanstaan. Het lijkt een ongelijke strijd, maar stap voor stap blijkt het geweldig mee te vallen. De opmaak van de borden blijkt nog de grootste valstrik.
Foefelen
Kortom, fijne televisie! Ach ja, en dan ook nog dat heerlijke Vlaams. Veel ajuin en look en goesting uiteraard, maar ook ‘mooie schelletjes’ (plakjes). En fijne zinnetjes als ‘Ik ben geen mens om op bureau te zitten’, ‘Daar moet je niet te lang mee foefelen’ en ‘Dat is cafardeus’. Daar word ik nou blij van. ’Allez kat, weg!’
In de keuken, elke dinsdagavond om 20.40 uur op Canvas (België 2)
*) De recepten stonden op de site, maar zijn intussen ook in een boek verschenen, getiteld In de keuken.