• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

4 november 2009

Wappaz

wappazVeel van de mailtjes die ik krijg gaan over de vraag of ik ook recepten voor hapjes heb. Hapjes zijn altijd hot, zo moge duidelijk zijn. Hapjesboeken zijn er dan ook in alle soorten en maken. Neem bijvoorbeeld Wappaz van Christer Elfving, de Zweedse kok (murdieburdiebur…) die in België terecht kwam. Waar ken ik die naam toch van? Oja, van de Silvo Toppers. Bestaan die eigenlijk nog? Maar dit terzijde. Hij schreef het boek al een paar jaar geleden samen met kok Harry Belmans, toen verscheen het in een luxe uitvoering met allerlei gekleurde uitgeholde tabs voor elk nieuw hoofdstuk. Maar nu is er een nieuwe midprice editie uit, zonder vormgeefpoespas en daarom een stuk goedkoper.

Gesneuvelde eieren
Elfving noemt zijn hapjes geen hapjes maar ‘wappaz’. Een soort wereldhapjes, een kruising tussen sushi en tapas, gebaseerd op ingrediënten van over de hele aardbol. Origineel zijn ze zeker. In de inleiding vertelt hij hoe sommige hapjes al uitproberend tot stand kwamen, zoals gazpachosneeuw of gefrituurde eieren met knapperige korst en vloeibaar ei (tip: eierdooiers invriezen in ijsblokvormpjes, dan paneren en frituren). Inderdaad, Ferran Adrià en Heston Blumenthal zijn zijn grote voorbeelden. ‘Er zijn aardig wat eieren gesneuveld tijdens mijn experimenten. Oja er zijn veel mislukkingen geweest, maar ik heb er telkens van geleerd’. Nu de thuiskok nog.

Oneven aantal
Hoeveel hapjes je serveert moet je zelf weten, maar het boek geeft wel tips. Voor een lunchmenu kun je er 10 serveren in twee gangen, voor een diner 15 in drie gangen. Denk erom: nooit een even aantal serveren, dat brengt ongeluk volgens één of andere aloude Japanse filosofie. Kennelijk een oosters trekje: Chinese gerechten komen ook nooit in even aantallen. De gekleurde bolletjes geven steeds het hoofdingrediënt aan, blauw voor vis, groen voor groente&fruit, roze voor zoet bijvoorbeeld.

Van fiesta tot picknick
De bitterbal-vlammetjes-blokjes-kaas-adept moet even slikken, want het is wel even wat werk. Maar dan heb je ook wat. Ook handig: er zijn complete menusuggesties voor Belgisch/Nederlandse hapjes, voor een Italiaans feest of een Spaanse fiesta, voor een Zweeds gebeuren of een Oosterse nacht. Hapjes om met z’n allen te maken in de keuken qua gezellig tijdverdrijf of hapjes die ideaal zijn voor een picknick.

Christer Elfving, Wappaz, uitg mo’media, ISBN 9789057674020, nieuwe prijs: € 12,95

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Ovenkookboekmanuscript is af

Kookboek Ik haat koken

Nieuw kookboek Sophie Dahl

Vorig bericht: « Onthutsende ontknoping Kookboek van het jaar 2009
Volgend bericht: Amerikaanse Masterchef met Gordon Ramsay »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN