Een verzoek in de mailbox van Suzanne dat me aan het denken zette: “Ik vind je site, tekeningen en recepten geweldig, maar had een klein verzoekje (ik probeer het gewoon). Kun je bij ingrediëntenlijstjes iets vaker het woord ‘biologisch’ toevoegen? Dat kan natuurlijk ook tussen haakjes. Ik ben niet van een organisatie, maar zag laatst weer op tv hoe onze kilo-knallers-kip tot stand komt (kip op z’n kop in een bak heet water, zodat hij wel verdoofd maar nog niet dood is, want een dode kip zorgt voor teveel bloeduitstortingen op het vlees, etc.). Tegenwoordig is AH ook al heel ver met biologisch vlees, dus het argument van koks dat er geen biologische slager in de buurt zit is onzin. Ik hoop dat je iets met mijn bericht kunt, want ik denk dat alle kleine beetjes helpen. Ga door met je goede werk, ik blijf het met smaak lezen.”
Kipmaand
Een hele interessante vraag. Inderdaad ik grossier in kiprecepten. Regelmatig voorzien van de aanbeveling om vooral blije scharrelkip te nemen, want die legbatterijkippen, daar moeten we zo langzamerhand echt vanaf, dat is kiponterend! Maar om nu altijd en overal in elk ingrediëntenlijstje het woord ‘biologisch’ toe te voegen? Dat gaat me te ver.
Consequent
Waarom? Omdat de wereld niet ophoudt bij kip. Geldt de biologische aanbeveling alleen voor kip of voor alle soorten vlees? Maar wacht even, hoe zit het dan met boter, kaas, eieren, groente, fruit? Moet daar dan ook overal biologisch bij? Als je eenmaal begint, moet je consequent zijn, toch? Is dat echter geen keuze die iedereen persoonlijk moet maken, op basis van ideologie, smaakbeleving danwel portemonnee?
Lekker en leuk
Maar nog een overweging is dat ik het als de belangrijkste missie van Koken met Karin zie om mensen te laten ervaren dat koken lekker en leuk is. Dat klinkt voor de hand liggend, maar zolang er nog miljoenen pakjes en zakjes en potjes met zinloos kant-en-klaarspul over de toonbank gaan, is het pleit nog niet beslecht. Zodra je echter door hebt dat het bij koken draait om lekker in plaats van om huphup, komt het besef vanzelf dat ingrediënten van goede kwaliteit daar de hoofdrol bij spelen.