• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

2 december 2009

Speculaasbrokken

speculaasbrokkenJa mevrouw, meneer, het is me wat. De agressie neemt hand over hand toe in de maatschappij. Maar nou weet ik toevalig een prima uitlaatklep voor opgekropte gevoelens: speculaas in brokken slaan. Heerlijk om te doen! En je mag de brokstukken daarna allemaal opeten. Of uitdelen aan andere mensen. Da’s heel sociaal! Komt het toch nog goed met deze wereld. Tuurlijk kun je speculaasbrokken kopen in de winkel, maar zelf maken is veel leuker. En lekkerder. En je bent meteen van de straat. Ook wat waard.

Nodig:
250 g zelfrijzend bakmeel
150 g boter
125 g bruine basterdsuiker
25 g halve blanke amandelen
20 g speculaaskruiden*
1 theel zout
1 losgeklopt ei

Tip: Die halve blanke amandelen worden ook wel verkocht onder de naam ‘garneeramandelen’. Hele amandelen mag ook, als ze maar zonder velletje zijn. En geen geschaafde amandelen, die zijn te dun en onderdeel van de pret is juist het bijten op amandelbonkjes.

Verwarm de oven voor op 170°C. Zeef meel, speculaaskruiden en zout boven een grote kom met daarin de basterdsuiker. Snij de boter in klontjes, doe erbij en meng snel tot een soepele deegbal. Luie pieten mikken alles in de keukenmachine en laten die eventjes draaien totdat het een homogene massa wordt. Laat het deeg minstens een uur in folie rusten in de koelkast.
Leg het deeg op een met bakpapier beklede bakplaat en rol het met een deegroller (of lege fles) uit tot een plak van ongeveer een centimeter dik. Duw de amandelen er zo decoratief verantwoord mogelijk in. Kwast de bovenkant inclusief de amandelen in met het losgeklopte ei. Bak circa drie kwartier in de oven. En breek dan lekker in brokken.

*) Speculaaskruiden zelf mixen?
2 volle theel kaneel
8 kardemompeulen
2 kruidnagels
1 kleine theel korianderzaad
1 kleine theel versgemalen witte peper
1 kleine theel versgeraspte nootmuskaat
1 kleine theel gemberpoeder
½ kleine theel anijszaad
Breek de kardemompeulen open en laat de bruinzwarte zaadjes in de vijzel vallen. Doe kruidnagels, korianderzaad en anijszaad erbij en stamp fijn. Roer de rest van de specerijen erdoor. Het moeten nu ongeveer 2 flinke eetlepels zijn.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Pompoensoep van een ander

Orzo met kip en spinazie

Frikandellen zonder e-nummers

Vorig bericht: « Teleurstellend truffelweekend
Volgend bericht: Rode bietjes voor dummies »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN