• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

16 december 2009

La Cucina d’Abruzzo

cucinadabruzzoSoms heb je zo’n kookboek waarin je nooit meer wilt ophouden met bladeren. La Cucina d’Abruzzo valt in die categorie. Een boek als een plakboek. Soms letterlijk, met kiekjes die vastgeplakt lijken met een stukje plakband. Het is geschreven door Giancarlo Acciavatti en Gemma Mirabilio, een Italiaans stel dat na allerlei omzwervingen in Amsterdam belandde en er een lunchtentje annex traiteursbedrijf begon, Mondo Mediterraneo. Het boek leest als een reisverhaal, van de Abruzzen, waar ze vandaan komen, naar Amsterdam, waar Gemma het aanvankelijk nogal moeilijk had met het weer. Tja, wie niet.

Fiatje 500
Veel Abruzzen dus, inclusief uitleg over karakteristieke ingrediënten en volop couleur locale met echte mama’s die pasta alla chitarra of pasta alla mugnaia maken. Gelardeerd met pittoreske plaatjes van een hoog Fiatje-500-gehalte, inclusief kekke oude mannetjes en roestige straatborden. Maar ook veel familiekiekjes en zelf babyfoto’s van de auteurs. Wel raar dus dat zo’n persoonlijk boek in de derde persoon is geschreven, dat werkt licht bevreemdend.

Om op te eten
Giancarlo heeft een passie voor eten maar ook voor aankleding, wat je kunt zien op de receptfoto’s. Die zijn zonder uitzondering prachtig. Neem nou die gefrituurde artisjokken, zo heb ik ze nog nooit gezien. Of die spinazietaart met beeldige deegroosjes bovenop. Zelfs een eenvoudige schaal vol pasta met aubergine ziet eruit om onmiddellijk op te willen eten.

Not done
Hartig en zoet staan lukraak door elkaar, er is geen zichtbare indeling. We krijgen eerst Amsterdamse recepten uit de zaak, gevolgd door originele recepten uit de Abruzzen, en dan weer Amsterdamse recepten. Geen idee waarom, maar dit draagt wel bij aan de bladerbaarheid van het boek. De recepten worden afgewisseld met lezenswaardige hoofdstukjes als ‘de tomatenoogst’, ‘de olijvenpluk’ en waarom het in de Abruzzen volstrekt not done is om naar een recept te vragen.

Onpraktisch
Veel feestgerechten, dingen die geschikt zijn in grote hoeveelheden. De recepten zijn trouwens zelden of nooit voor vier personen, maar voor vijf (?), zes of twaalf onder het motto ‘iedereen kan aanschuiven’. Leuk, maar niet zo praktisch natuurlijk. Oei, ik klink hier wel heel Hollands… De recepten in het Abruzzen-gedeelte zijn wat onbekender, en ook vaak nogal arbeidsintensief. Veel familierecepten, regionale specialiteiten verdeeld van bergen tot kust en ook een hoofdstuk paasgerechten.

Twee handen
De reislustige Giancarlo geeft zelfs blijk van enige Amerikaanse invloeden. Zo kookt hij groente tegenwoordig aanmerkelijk korter dan Italianen doen en is zijn lunchtentje naar het schijnt beroemd om de Double Handed Sandwiches, die zo groot zijn dat je ze met twee handen moet eten. Ook mengt hij ingrediënten door elkaar waar een Italiaan dat kennelijk nooit en te nimmer zou doen. Ach ja, de globalisering vermag wat.

Giancarlo Acciavatti & Gemma Mirabilio, La Cucina d’Abruzzo de warmte van het land de stijl van de stad, uitgeverij Terra, ISBN 9789058979803, € 29,95

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Kookboekje: Bewust koken zonder e-nummers

Aubergine parmigiana

Feuilleton antipakjeskookboek (6): de recepten

Vorig bericht: « Jamie’s Amerika
Volgend bericht: Maldon zout »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN