• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

29 januari 2010

Truffelrecept à la Maria Callas

Vandaag zoals beloofd een recept uit het gisteren besproken boek Plat Préféré (lees hier de recensie) van Jeroen Meus, de onweerstaanbaar plezante boy-next-door-kok uit Vlaanderen. Een boek vol favoriete gerechten van beroemdheden. En omdat ik operafan ben, viel de keuze uiteindelijk op een recept waar Callas naar verluidt dol op was. Nooit geweten, maar ze at altijd alles met een heel klein vorkje (behalve ijsjes, die gingen met een klein lepeltje), om maar op gewicht te blijven. Volgens de auteur een heel eenvoudig maar superlekker gerecht. ‘Dat is de Italiaanse keuken zoals ze moet zijn. Top.’ Bovendien ben ik sinds mijn laatste truffelweekend een truffelschaafje rijker dat dringend weer eens gebruikt moet worden. Welja, de truffel en ik, wij gaan het weer eens samen proberen. Het recept heet voluit Carne cruda di Fassone e tartufo en is een soort ‘steak tartare meets carpaccio’. Maar dan anders. Enfin.
callasrecept2
Nodig voor 4 personen:
350 g mager rundvlees
1 witte truffel van ongeveer 80 gram
twee knoflookteentjes, gepeld en in hun geheel
4 eetlepels olijfolie (van de beste kwaliteit)
versgemalen zwarte peper en zeezout
een citroen

Eerst even iets anders: veel kookboeken hebben de gewoonte om de ingrediëntenlijst te vermelden in volgorde van bereiding. Dat klinkt logisch, maar is in de praktijk toch vaak onhandig als je boodschappen wilt doen en je pas eenmaal weer thuis bemerkt dat het hoofdingrediënt van het gerecht helemaal onderaan het lijstje bungelt, daar waar doorgaans slechts alleen nog de zout en peper staan en waar je dan ook nauwelijks naar kijkt. Zo ook in dit boek. Ik ben daarom zo vrij geweest de witte truffel van helemaal onderaan te verhuizen naar bovenaan. Zonder truffel valt dit gerecht namelijk geheel en al in het water.

Recept
Snijd het rundvlees met een zwaar mes heel fijn en hak het vervolgens grof. Gebruik geen ander apparaat omdat dat de structuur van het vlees te veel verandert. Doe het gehakte vlees in een schotel en voeg er de knoflook en de olijfolie aan toe. Roer goed om en breng op smaak met peper en zout. Verwijder de knoflookteentjes.

Serveren:
Schik het vlees met behulp van metalen serveerringen op borden en schaaf met de truffelschaaf wat witte truffel over het vlees.

Noot van de auteur:
In Italië wordt wat citroensap in het gerecht verwerkt, maar dit is een zeer persoonlijke toets waar niet iedereen dol op is. Als het citroensap te vroeg wordt toegevoegd, kleurt het vlees bovendien grijs. Ik raad daarom aan iedereen een kwartje citroen te geven zodat ze zelf kunnen beslissen of er al dan niet citroensap wordt toegevoegd. Bereid dit gerecht zo kort mogelijk voor het serveren. De bereidingstijd is erg kort, dus dat mag geen probleem zijn. De carne cruda wordt meestal geserveerd als antipasto.

Noot van mij:
Hee wat is dat nou. Op de foto zien we ook nog een lichtgroen plukje, volgens mij frisée salade. Die staat niet in het recept. Voor de smaak of voor wat gezellige kleur op de foto? Wie zal het zeggen? Zelf maar eens uitproberen lijkt me. Al zullen we natuurlijk nooit weten wat La Callas ervan vindt.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Universeel recept voor vispakketjes

Pompoenketchup

Chocoladetaart met paaseitjes

Vorig bericht: « Kookboek Plat Préféré
Volgend bericht: Molenmes Lignum 3 »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN