• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

11 mei 2010

Great British Menu 2010

Great_british_menu_juryZe zijn er weer: Oliver, Prue en Matthew! De juryleden van Great British Menu treden elke vrijdag aan bij de BBC om te bepalen welke chef het lekkerste menu van de week heeft gekookt en dat gaat gepaard met een buitengemeen onderhoudend verbaal steekspel. En waar draait het allemaal om? Over wie er mag koken tijdens een groot banket ter ere van de Prince of Wales en de Duchess of Cornwall, oftewel Charles en Camilla. Maar die zitten niet slechts met z’n tweetjes aan het banket, ook een hele bups voedselproducenten is uitgenodigd.

Fraaie landgoederen
In deze serie draait namelijk alles om regionale producten en culinair erfgoed. Het is de bedoeling dat de deelnemende chefs zelf in hun eigen regio op zoek gaan naar nieuwe leveranciers via de National Trust, de organisatie die historische en natuurlijke monumenten beheert. Dus komen de chefs terecht bij vaak fraaie landgoederen waar soms letterlijk al eeuwenlang producten gekweekt worden. De pareltjes der natie!

Nieuwe generatie
Nog even het principe voor degenen die de eerdere series gemist hebben: in de voorrondes strijden drie koks per regio wekenlang steeds tegen elkaar. Elke dag weer. Op maandag koken ze een voorgerecht, op dinsdag een visgerecht, woensdag een hoofdgerecht en donderdag een toetje. Niet zomaar koks, nee, het gaat hier om de aankomende generatie sterrenchefs van Engeland die staan te trappelen om nu écht door te breken. En dat levert fenomenale televisie op.

Messcherp
Het spettert in de keuken van culinair en vocaal vuurwerk. Geweldig om zulke chefs aan het werk te zien terwijl ze stap voor stap hun gerechten creëren. Er wordt vaak smakelijk gelachen, maar de competitie is intussen messcherp. Nieuw element in deze serie is dat elke week een ouwe rot in het vak dient als aanjager van de drie. Hij beoordeelt alle gerechten en bepaalt op donderdag welke twee van de drie chefs op vrijdag mogen koken voor de juryleden. Die beoordelen op smaak, maar ook op het totale percentage locale ingrediënten.

GBM versus Over de Kook
Vergelijk voor de gein dit programma eens met het gelijktijdig uitgezonden Nederlandse programma Over de Kook, deze week niet met suffe amateurs maar met happige, jonge, beginnende koks. Wel lastig, want ze worden elke dag precies op hetzelfde tijdstip uitgezonden, maar daar zijn video- en dvd-recorders voor uitgevonden. Mijn stelling: GBM zou voor elke Nederlandse kok in opleiding verplichte lesstof moeten zijn.

Lees hier eerdere afleveringen over dit programma:
* Koken voor de Queen
* Koken voor de Fransen
* Het ultieme Britse kerstdiner
* Modern koken met Heston B
* Koken voor de soldaten uit Afghanistan

En intussen hebben ze zelfs hun eigen vermelding op Wikipedia.

Great British Menu, elke werkdag van 19.30-20.00 uur op BBC 2

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Kookprogramma Food & Drink

Raymond Blanc’s Kitchen Secrets II

The Hairy Bikers

Vorig bericht: « Over De Kook professionals
Volgend bericht: Spiritualiteit werkt in de keuken »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN