• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

31 augustus 2010

Bloemkoolsoep met stilton

Op zoek naar een geschikt recept voor op dit weblog uit het gisteren besproken kookboek Home Made viel mijn oog al snel op de Romige bloemkoolsoep met stilton. Vanwege de mooie foto van Oof Verschuren, zeker, maar eerlijk gezegd toch vooral omdat mijn eigen bloemkoolsoepbrouwsels nooit om over naar huis te schrijven zijn. Ja lieve mensen, ook Koken met Karin heeft haar blinde vlekken. Dus vandaag een soort bijspijkerrecept-voor-mezelf. Met de uitleg van auteur Yvette van Boven erbij moet het zelfs mij lukken. En oja, leuk detail, het blijkt toevallig een van haar persoonlijke favorieten. Nu ik nog.

Nodig voor 4 personen
1 ui, gesnipperd
2 stengels bleekselderij, geschild en kleingesneden
250 g bloemkool, in roosjes gebroken
3 eetl boter
500 ml kalfs- of kippenbouillon
250 ml melk, houd 2 eetl apart
1 eetl maïzena
75 g stilton, verkruimeld
125 g slagroom

Voor de crostini:
1 (ongebakken) ciabatta
100 ml olijfolie
1 knoflookteen uit de pers
50 g stilton
3 eetl crème fraîche

Bak de ui, de selderij en de bloemkool op laag vuur in de boter tot de selderij en de ui zacht zijn. Dat is na ongeveer 10 minuten. Giet de bouillon en de melk erbij en laat zachtjes nog een minuut of 20 koken op laag vuur, tot de bloemkool volledig gaar is geworden. Pureer de soep dan met een staafmixer glad. Meng de maïzena met de achtergehouden eetlepels melk, giet deze bij de soep en laat even aan de kook komen. Laat een paar minuten koken, zodat de soep iets indikt. Draai dan het vuur lager, roer de stilton erdoor en vervolgens de room. Laat nog een paar minuten op zacht vuur staan tot de kaas is opgelost.
Breng op smaak met zout en peper.

Crostini: snij het brood in dunne schijfjes (pas op, het brood breekt snel). Verwarm de oven voor op 180 graden. Vermeng de olie met de knoflook en flink zout en peper. Verwarm een minuut in de magnetron of in een pannetje, zodat de knoflook goed in de olie trekt en giet dit over de broodschijfjes. Hussel voorzichtig, leg op het rooster en bak in enkele minuten lichtbruin. Haal uit de oven om iets af te koelen. Zet de oven op de grillstand. Verbrokkel de stilton boven de crème fraîche. Roer goed door en schep op elk broodje een eetl kaasmengsel. Zet ze nog even onder de grill. Leg op elke kom soep een of twee crostini met gesmolten kaas en serveer meteen.

Dit recept komt zoals gezegd uit het boek Home Made, lees hier mijn recensie.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Lasagne melanzane

Wolkencake chocolade

Basistechnieken les 5: Gebakken aardappels

Vorig bericht: « Kookboek Home made
Volgend bericht: Linguine met kerstomaatjes en gremolata »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN