• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

12 september 2010

Aardbeienpudding zonder pakje

Pepernoten! De supermarkten liggen alweer vol met pepernoten. En marsepein. En gevulde speculaas. Zucht. ‘De klant vraagt erom’ is steevast het antwoord der grootgrutters. Lariekoek, ik vroeg nergens om. Ik weet niet hoe het met u is, maar ik ben geestelijk nog lang niet toe aan dagen vol regen en natte neuzen en herfststormen, laat staan aan decembertaferelen. Voor iedereen die net als ik nog smacht naar een laatste zuchtje zomer gaan we aardbeienpudding maken. Maar dan echte natuurlijk, niet van dat spul waar nog niet eens een aardbei overheen is gevlogen.

Uit een pakje: Dr Oetker Saroma aardbeienpudding
Inhoud: Suiker, gemodificeerd zetmeel, stabilisatoren E450-E263-E339, aroma, natuurlijke kleurstoffen (bietenrood (maltodextrine en voedingszuur E330)), aroma, melkeiwit, emulgatoren sojalecithine en E472a, kleurstof 160a, gehard plantaardig vet, lactose.

Bij de betere groenteboer liggen ze nog, van die mooie rode zomerkoninkjes die lekker zoet ruiken, dus dit is uw laatste kans.

Zelf aardbeienpudding maken?
Nodig voor 4 personen:
300 g geurige Hollandse aardbeien + wat extra voor de garnering
50 g poedersuiker
3 blaadjes gelatine
150 ml slagroom
evt. drupje oude balsamico-azijn

Week de gelatineblaadjes vijf minuten in koud water zodat ze zacht worden. Verwijder de kroontjes van de aardbeien en pureer ze samen met de poedersuiker tot moes. Dat kan in de keukenmachine, in de blender of met de staafmixer. Doe de puree over in een grote kom, dat roert straks makkelijker. Heeft u mooie dikke oude balsamico in huis? Giet een drupje erbij, dat versterkt de natuurlijk zoete smaak van de aardbeien.
Vis de nu zachte blaadjes gelatine uit het water, doe ze in een steelpan en laat op zacht vuur onder voortdurend roeren smelten tot ze helemaal opgelost zijn. Zet de pan in een bodempje koud water in de gootsteen en laat 1 minuut al roerend snel afkoelen tot kamertemperatuur. Giet de gelatine bij de aardbeien en roer grondig erdoor (niet mixen). Klop in een andere kom met de mixer de slagroom stijf, maar niet boterig. Spatel die losjes door het aardbeienmengsel tot het een luchtige roze mousse is zonder witte vlokjes. Giet in een mooie schaal of in vier feestelijke glazen en laat twee uur opstijven in de koelkast. Garneer met de achtergehouden aardbeien.

Tips:

  1. Pas op voor halfwitte bonken zonder smaak, aardbeien horen echt rood te zijn. En gebruik je neus: geuren ze je tegemoet? Dat is een goed teken.
  2. Aardbeien wassen? Zonde van de smaak, niet doen. Ze worden zo geteeld dat ze niet in aanraking komen met zand of aarde. En eventuele bestrijdingsmiddelen zitten er al in, die was je er toch niet uit.
  3. Poedersuiker lost goed op, kristalsuiker zorgt straks voor tandengeknars.
  4. De vloeibare gelatine klontert meteen in de aardbeienpuree? Dan is de puree te koud en/of de gelatine te heet, ze moeten juist van dezelfde temperatuur zijn. Doe het complete mengsel in een pan en verwarm al roerend op zacht vuur tot alle gelatine alsnog is opgelost. De pan snel al roerend terugkoelen in een laag koud water in de gootsteen. Dan pas de slagroom erdoor scheppen.
  5. Slagroom stijfkloppen gaat het best als hij koud uit de koelkast komt.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Ovenvis met champignons

Piccalilly

Pannenkoekrolletjes

Vorig bericht: « Kunsthal Kookt 2010
Volgend bericht: Kookboek Rick Stein ontdekt de Oriënt »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN