Kunnen kookboeken ook te dik zijn? Ja, dat kan. Stéphane Reynaud heeft een nieuw boek uit: 365 goede redenen om aan tafel te gaan en het is prachtig, en fraai vormgegeven en bomvol recepten en met leuke grapjes en illustraties en alleszins bijzonder en de moeite waard. Maar ja, wel dik. Ontmoedigend dik. Bijna 6 centimeter dik. En dus ook zwaar. De mode mag nog altijd dun zijn, dunne kookboeken zijn niet hip. En in Frankrijk zijn er al 30.000 exemplaren van 365 verkocht, dus kennelijk is dikte voor veel mensen geen bezwaar.
Plaisir, pas dormir
Nu wil het geval dat Stéphane Reynaud ook nog eens een hele leuke man is. Gek op eten en op zijn 300 kilo zware varken Howard die helaas net is overleden (en is begraven, niet opgegeten!). Onlangs was hij in Nederland en ging met een select groepje eetjournalisten waaronder ikzelf eerst boodschappen doen bij De Lindenhoff (een feestje op zich!) en daarna voor ze koken (idem dito!). Kijk vooral even naar dit filmpje op Foodtube.nl hoe dat eruit zag. Ik vroeg de auteur van kloeke werkjes als Bistrot en Gebraad en Van het varken hoe hij het in hemelsnaam voor elkaar krijgt om steeds weer met zo’n groot, dik boek voor de dag te komen, náást het hebben van een restaurant en een familie op afstand. ‘Beaucoup de travail? Non, beaucoup de plaisir!’ was het antwoord. En dat hij heel weinig slaapt, slechts 3 à 5 uur per nacht.
Varkenshaasje
Zijn motto is dat je met goede seizoensproducten in feite niks hoeft te doen, dan gaat het koken vanzelf. Wat hij ter plekke demonstreerde met een filet mignon, wat op z’n Frans veel sjieker klinkt dan dat afgezaagde varkenshaasje. Maar wow! Wat is een varkenshaasje eigenlijk heerlijk! Als je vlees van een puik varken neemt tenminste, en je Stéphane hebt om je te laten zien hoe makkelijk het is: zout en peper erop. Aanbakken in olie in de koekenpan en dan niet steeds heen en weer schuiven, maar rustig laten liggen. Afblussen met wijn en voor de lekker een klontje boter erbij, en dan verder laten garen in de oven. Subliem. En hij had ook nog een leuke tip voor doperwten: in z’n geheel, dus met peul en al, vijf minuten in kokend water, dan zijn ze daarna heel makkelijk te openen want je duwt de vrolijk groene knikkertjes er zo uit.
1 april-recept
Dit nieuwe boek is een ode aan het koken volgens de seizoenen. Reynaud raakt van slag als hij ergens in een restaurant in augustus coquilles op het menu ziet staan. En hij wil graag uitleggen waarom dat niet kan. Aan een publiek van ‘gens qui préfairent faire que faire faire’, oftewel mensen die liever dingen zelf doen. Naast recepten staat het boek vol met mooie, onopgesmukte foto’s (‘Ik wil niet liegen op de foto’), grappige illustraties en leuke, gekke verhaaltjes. Inclusief een hilarisch neprecept op 1 april.
Heus, echt een prachtig boek dus. Maar ja. Wel dik.
Stéphane Reynaud, 365 goede redenen om aan tafel te gaan, uitgeverij Fontaine, ISBN 9789072975065, € 29,95