(4 personen)
Bereiden: 30 minuten
In de pan: 30 minuten
Een stevige herfstsoep waar je het lekker warm van krijgt. Bomvol groente, waarmee je zelf naar eigen inzicht kunt variëren natuurlijk. Het is even hakken en snijden, maar dan heb je ook wat! Nog lekkerder met gedroogde bonen die je eerst een nachtje in ruim water hebt laten weken, en dan een uurtje voorkoken zonder zout maar met laurier en een tomaatje.
Nodig:
Voor de soep:
1/3 groene kool
1/2 knolselderij
1 courgette
2 tomaten
2 wortelen
1 blik borlottiboontjes (of witte bonen)
100 gram lekker gerookt spek
1 ui
1 knoflookteen
olijfolie
peper en zout
- Snipper de ui en knoflook fijn.
- Snij het gerookte spek in blokjes.
- Schil de knolselderij en de wortelen en snij ze in blokjes.
- Verhit een paar eetlepels olijfolie in een ruime pan.
- Fruit ui, knoflook, spek, wortel en selderij. Bak ze op laag vuur 10 minuten.
- Snij intussen de courgette en de tomaten in stukjes. Voeg die toe aan de pan, bak 5 minuten mee.
- Snij de kool in dunne reepjes en voeg toe, samen met de bonen en 750 ml water.
- Laat nog zeker 30 minuten met het deksel op de pan zachtjes sudderen.
- Proef op zout en peper.
Serveren: Met een scheut olijfolie erop.
Dit is de korte versie van het recept. Zie de speciale (!) printversie (pdf) voor uitgebreide toelichting en extra tips!