Sinds ik in navolging van mijn antipakjeskookboek een antipakjesrubriek begonnen ben in Trouw, stromen de aanvragen per mail binnen. Intussen beginnen zich de eerste voorkeuren af te tekenen. Zo kreeg ik talloze aanvragen voor het mij voorheen onbekende Kip Madras uit de populaire serie Wereldgerechten. Dat blijkt een doos met daarin twee zakjes poeder en een zakje gespikkelde rijst die met koud (!) water op moet en dan 20 (!) minuten dient te koken. Het resultaat: gespikkelde, vrij papperige rijst.
Uit een pakje: Knorr Wereldgerecht Kip Madras
Marinademix: sojasaus (maltodextrine, zout, sojaboon, tarwe), suiker, tarwebloem, zout, ui, natuurlijk mineraalzout, kerrie 6,4% (bevat mosterdzaad), gistextract, garnalenpoeder, gember, maltodextrine, plantaardige olie, aroma, foelie, fructose.
Sausmix: suiker, maïszetmeel, groenten 12% (tomaat, paprika, ui), tarwebloem, zout, kerrie 4,4% (bevat mosterdzaad), sojasaus, (maltodextrine, zout, sojaboon, tarwe), maltodextrine, plantaardig vet, gistextract, melksuiker, aroma (bevat selderij), koriander, citroengras,knoflook, melkeiweitten, ananaspoeder, appelpoeder, gember, koriander, cayennepeper, witte peper, citroensap, dextrose, rode bietenextract.
Rijstmix: rijst, paprika (rood, groen).
Zelf toevoegen: kipfilet, sperziebonen, crème fraîche, appel, water, olie.
Suiker!
Op het pak fraai ronkend proza over smaakvolle, zongerijpte, duurzaam geteelde groenten, maar waar zitten die dan? Sperziebonen moet je zelf koken en apart erbij serveren. Madras staat gewoonlijk voor een pittige curry en op de verpakkingsfoto dartelen ook kekke rode pepertjes voorbij, maar die zitten er alleen niet in. De saus is juist zoet – niet verwonderlijk met suiker als hoofdingrediënt – en niet uitgesproken kruidig. Dankzij de zelf toegevoegde crème fraîche wel mooi romig.
In dezelfde tijd als op het pak staat kun je dit gerecht natuurlijk ook gewoon zelf maken. Minder zoet, maar wel met wat meer diepte. Of strijk ik nou heel Kipmadrasminnend Nederland tegen de haren in? Doe eens gek en probeer mijn doe-het-zelfrecept van Kip Madras. Dat staat intussen niet meer hier online, wel in mijn kookboek Zónder pakjes & zakjes 2, en natuurlijk vind je het ook in de dubbeldikke verzamelbundel Het grote zónder pakjes & zakjes kookboek. Verkrijgbaar in de boekhandel of te bestellen via deze website.