Sinterklaas is weer in het land en je struikelt overal over de pepernoten. Of nee, wacht, kruidnoten natuurlijk. Wat kun je er nog meer mee, behalve oppeuzelen? Gooi ze eens in dit heerlijke oventoetje met appel.
Elk jaar is het weer een taalstrijd tussen pepernoten en kruidnoten. Maar hoe lang nog? Want de pepernoot dreigt te verdwijnen. En dan bedoel ik de échte pepernoot, u weet wel, dat bonkige, tikje taaie goudgele geval dat naar anijs smaakt. Dat is dus heel wat anders dan de kruidnoot (meestal: het kruidnootje), want dat is immers een bros-knapperig donkerbruin half bolletje. Werelden van verschil. Maar helaas noemt werkelijk iedereen die bolletjes tegenwoordig pepernoten. Er is geen kruid tegen gewassen.
Zelfs in het Sinterklaasjournaal doen ze het, dus de strijd lijkt me zo langzamerhand gestreden. Is dat erg? Tja, er is wel meer ergs, op kruidnotengebied. Zoals dat ze al zo’n beetje vanaf Pasen in de winkel liggen. En dat er steeds meer belachelijke smaken opduiken (karamelzeezout-dirtymartini-advocaatjeslagroom-chocoladetruffelcinnamonroll) en kinderachtige kleurtjes. Mopperdemopper.
Maar goed, inmiddels dreigen de bonkige pepernoten naast taalkundig ook in de consumptie het onderspit delven. Ze worden namelijk steeds minder gegeten en dus ook steeds minder gemaakt en verkocht. Of is het andersom? Ik geef toe: zelf hou ik eerlijk gezegd helemaal niet van pepernoten, dus dat je ze hooguit nog tegen komt bij een enkele warme bakker, ach. Kruidnootjes daarentegen, die snaaien heerlijk weg, al begint zo langzamerhand het verzadigingsmoment toe te slaan. Dat krijg je ervan, als je er al maandenlang in elke supermarkt mee wordt doodgegooid in kiloverpakking.
Vandaag geen zelfbakrecept voor kruidnoten, dat staat immers hier al. Ik bak liever iets anders. Appels bijvoorbeeld. Gevulde appeltjes uit de oven zijn sinds jaar en dag een succesrecept bij mij thuis, zelfs mijn fruitvermijdende logeerneefje is er dol op. De vulling kan oeverloos variëren, het is maar net wat er toevallig in huis is. Geïnspireerd door cheesecake deed ik er dit keer roomkaas in, weer eens wat anders. Maar dus vooral kruidnootjes. Een ideaal toetje om van uw overtollige voorraad af te komen. Kruidnootjes dus hè? Geen pepernoten.
RECEPT Gevulde appels met kruidnootjes
Nodig voor 4 personen:
4 grote, zoetzure appels
50 g kruidnoten (géén pepernoten)
100 g roomkaas naturel (type Philadelphia, kamertemperatuur)
25 g poedersuiker
1 theel kaneel
1 theel kardemom
1 theel vanille-extract (of 1 eetl vanillesuiker)
1 klein ei (of ½ groot)
Oven voorverwarmen op 175 °C.
Snij het topje van de appels (schillen hoeft niet), hol ze voorzichtig uit. Niet alleen het klokhuis, maak echt een flinke holte (tip: doe dat met zo’n gekarteld grapefruitlepeltje). Hou wel zeker 1 cm rand over en snoep de appelrestjes uiteraard lekker op. Zet de appels naast elkaar in een ingevet ovenschaaltje.
Doe de roomkaas in een kom met de poedersuiker, kaneel, kardemom, vanille en ei. Klop met de mixer kort tot een glad geheel. Hou 4 kruidnootjes apart voor de garnering, verkruimel de rest grof (tip: keukenmachine of in een plastic zak en dan meppen met een deegroller). Schep door het roomkaasmengsel. Verdeel over de 4 appels, vul ze tot net iets onder de rand. Bak een half uur in de oven. Serveer meteen warm of later koelkastkoud. Met een kruidnootje erbovenop geparkeerd.
TIPS:
• Gebruik liefst friszure appels zoals Elstar of Cox. Granny Smith zijn te zuur en goudreinetten hebben de onhebbelijke gewoonte om te imploderen.
• Zijn de kruidnootjes al opgepeuzeld? Dan kan het natuurlijk ook met verkruimelde speculaasjes. Of kerstkransjes, voor mijn part, want nog even en die zijn er ook weer volop.
• Ook lekker met kruidnootjes: deze mascarponetoetjes met peer.
Dit recept verscheen eerder in Trouw (©: Koken met Karin).
Bewaar dit recept als pin op Pinterest:
WERELDGERECHTEN
Binnen één jaar al vijf drukken van mijn kookboek Wereldgerechten zónder pakjes & zakjes. Te koop bij Libris, Bruna of bol.com, of bestel hier een door mij persoonlijk gesigneerd exemplaar.