Hoe zit het met de goede voornemens? Even helemaal geen suiker meer bijvoorbeeld? Want suiker is immers het nieuwe gif? Alleen zit het overal in, om te beginnen in al die pakjes en zakjes. Onlangs kwam Foodwatch met het bericht dat ook aan bijna de helft (46%) van de groenten in pot of blik suiker wordt toegevoegd. Of zoals de consumentenwaakhond dat in briesende proza verwoordt: “Zelfs groente – hét toonbeeld van gezond – valt ten prooi aan de suiker strooiende voedingsindustrie.” Biologische groenten blijken ook al niet veilig, want daar is eveneens in zes van de elf gevallen honing en rietsuiker toegevoegd. O, en u weet: honing is ook gewoon suiker, toch? En iedereen wás al te dik!
De FNLI (brancheorganisatie van de voedingsindustrie) kan zich zoals altijd niet vinden in de kritiek. Want er wordt immers hard gewerkt aan het terugdringen van suiker en zout in ons voedsel. Alleen gaat dat nu eenmaal in stapjes, naar verluidt ‘om te voorkomen dat de groente heel anders smaakt en de consument zelf suiker gaat toevoegen’.
Kijk, nu komen we bij de kern. Wij vinden groente namelijk gewoon niet zo lekker. We weten heus wel dat het moet. Jarenlang werd twee ons per dag aanbevolen, sinds vorig jaar verdorie zelfs 250 gram, maar dat halen we in de verste verte niet. Want jong en oud: wij vinden groente saaaai. Blèh. Dus dan maar suiker erdoor? Met als gevolg dat we door al dat zoet, zoeter, zoetst gewend raken aan een eendimensionale smaak die niet bevorderlijk is voor een allround, en dus gezond, eetgedrag.
Uit een potje: Hak Worteltjes
Ingrediënten: Worteltjes, water, suiker, zout.
Voedingswaarden per 100 gram: 3 g suiker, 0,43 g zout.
Alleen, laten we wel wezen, zo veel suiker doet Hak nou ook weer niet in z’n worteltjes. En gooit u zelf niet ook een appeltje (zoet!) door de rode kool? Als u wilt minderen met suiker zet het meer zoden aan de dijk om frisdrank, kant-en-klare toetjes (ja, ook ‘vruchten’yoghurt) en healthy tussendoortjes links te laten liggen dan door (blik/pot)groenten in de ban te doen.
Weet u wat? Ik ga u de komende vier weken eens inspireren om iets leuks te doen met groente. Steeds dezelfde groente, maar dan elke keer anders. De keuze is gevallen op winterpeen, spotgoedkoop, overal verkrijgbaar en veelzijdiger dan u denkt. En we noemen het doodleuk De Woeste Wortel Weken.
Voor wie het niet zoet genoeg kan wezen heb ik een puik idee: worteljam. Dat is me toch een partij verrukkelijk! Op een croissant, op een geroosterde boterham, in een tosti, door de cake of appeltaart, door de yoghurt, bij crêpes Suzette, En dankzij de lichtbittere sinaasappel, blijft al dat zoet prima in balans.
Worteljam (met sinaasappel)
Nodig voor 1 forse pot of 2 kleintjes:
2 (bloed)sinaasappels
± 200-250 g winterpeen
sap van ½ citroen
± 400 g geleisuiker (of minder geleisuiker speciaal)
Zet een schoteltje in de vriezer. Rasp de schil van de (schoongeboende) sinaasappels met een fijne rasp boven de weegschaalkom. Pers ze daarna uit en doe ook het sap in de kom. Doe het citroensap erbij. Weeg af. Schil de winterpeen en rasp in dunne sliertjes, dat gaat het mooiste met een keukenmachine. Rasp precies evenveel in gewicht als het sinaasappelensemble. Doe bij elkaar. U ziet, ik geef geen exacte hoeveelheden, want het kan per keer verschillen. Meet nu evenveel geleisuiker af. Bij geleisuiker speciaal is het even rekenen, daarbij is de verhouding anders, kijk op de verpakking. Meng alles in een grote pan goed door elkaar. Breng al roerend aan de kook, laat flink borrelend een minuut of 5 koken (zie aanwijzingen op de geleisuikerverpakking). Test een beetje op het ijskoude schoteltje of het jammig genoeg is, giet dan in brandschone potjes.
TIPS:
• Suiker dient ter conservering, maar deze kleine hoeveelheid eet u als het goed is snel op, dus wat minder geleisuiker (gewoon of speciaal) dan volgens de verpakking kan best.
• Brandschone potjes? Dampend uit de afwasmachine. Of afwassen met de hand en naspoelen met kokend water. Laat omgekeerd op een schone theedoek uitlekken.
• Ook lekker erdoor: geraspte gember of gestampte kardemom. Dat mag best royaal, want de sinaasappel en wortel zijn erg overheersend.
Ook verschenen in de Woeste Wortel Weken: kruidige wortelslierten (met koriander), Canadese worteltjes (met maple syrup) en knabbelwortels uit de oven.
Dit recept verscheen eerder in Trouw. Copyright: Koken met Karin.