• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

22 december 2010

Kerstmenu hoofdgerecht: Gevulde rollade

Voor Trouw proefde ik samen met collega Jeroen Thijssen een kerstmenu samengesteld uit het immense kerstassortiment van de supermarkten. We zagen al de kalfsragout-pasteitjes en de pompoensoep voorbij komen, vandaag ruim baan voor het hoofdgerecht: gevulde rollade. We proefden eerst de kant-en-klaarversie, in dit geval van de Plus, maar alle supermarkten bieden dezer dagen speciale kerstrollades aan. De ideale oplossing tegen de kerststress? Of weegt het niet op tegen zelfgemaakt?

Wat is het?Winterrollade (Plus, €12,98 per kilo)

Testrapport:
Een uur in de oven op 180 graden moet de varkensrollade, wat erg veel lijkt voor een exemplaar van anderhalf pond. Dat blijkt ook wel wanneer het stuk uit de oven komt: het is droog. Te droog. Karin laat haar hoofd er bijna van hangen. ‘Net of ik geen rollade meer kan bakken.’ Het droge pronkstuk is gevuld met tutti frutti, erbij komt een saus die eruit ziet als tja, wat? Als gesmolten chocolade, en zo smaakt het ook vaagjes. Toch zitten er kersen in, volgens de verpakking, en hazelnoten. Karin: ‘Zeer onaangenaam mondgevoel met flubbeltjes. En mierzoet!

Dan toch maar liever zelf maken? Goed idee, hier komt het recept.

Rollade gevuld met pruimen en abrikozen

Nodig voor 6 personen:800 g varkensfilet, door de slager opengesneden tot lap
100 g pancetta/ontbijtspek in plakjes
2 grote uien, gesnipperd
150 g gedroogde pruimen, in stukjes
150 g gedroogde abrikozen, in stukjes
75 g amandelen, grofgehakt
1 flinke eetl kerriepoeder
fijne rasp van 1 citroen
scheutje olijfolie

Tip vooraf: Neem de vulling mee naar de slager en laat die de rollade vakkundig vullen en opbinden. Een béétje slager vindt dat een ereklus. Wel op tijd aankaarten, niet pas op 24 december om 16.00 op de stoep gaat staan met je bakje vulling.

Fruit de ui in wat olie heel zachtjes 5 minuten met de kerrie. Doe abrikozen en pruimen erbij en laat 5 minuten meesudderen. Voeg de citroenrasp, amandelen plus royaal zout en peper toe. Haal uit de pan en laat afkoelen. Bestrooi het vlees met zout en peper. Spreid de vulling erover uit en rol op. Bedek de boven- en zijkanten met de plakjes pancetta. Bind vast met rolladetouw. Verwarm de oven voor op 175°C. Haal de rollade een uur van tevoren uit de koelkast. Leg in een licht ingevette braadslee. Verlaag na een kwartier de temperatuur tot 140°C. Laat het vlees nog 45 minuten in de oven staan. Heb je een kernthermometer? Hou 60°C aan.
Haal uit de oven, wikkel in alufolie en laat 5-10 minuten rusten. Snij in plakken.

Saus:
Fruit een sjalotje alvast zacht in wat boter in een steelpan. Zet de braadslee zonder rollade op het vuur en giet er een 1 dl runderfond/bouillon en een glas rode wijn bij zodat de aanbaksels losweken. Giet dit integraal bij de sjalotten. Laat op hoog vuur even inkoken. Klop met een garde 25 g ijskoude klontjes boter (uit de diepvries) erdoor tot een glanzende saus. Proef op zout en peper.

Morgen het bijgerecht: Zoete-aardappelschotel uit de oven.

Foto’s: Jörgen Caris

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Rabarbergalette

10x lekker Småland

Familierecept: Ragout

Vorig bericht: « Kerstmenu tussengerecht: Pompoensoep met tijm en peper
Volgend bericht: Kerstmenu bijgerecht: Zoete aardappel uit de oven »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN