Ik dacht even aan plagiaat toen ik de titel en de cover zag van Haal meer uit je kast. Een vierkantig kookboek met voorop een getekend keukenkastje waarin je foto’s van producten ziet. Ondertitel: ‘verrassend lekker uit voorraadkast en vriezer’. Waar had ik dat eerder gezien? Verdomd, mijn eigen boek Alles uit de kast (‘slim koken met vers & voorraad’).
Puur toeval, haast de uitgever me te verzekeren. En inderdaad, de verschillen zijn uiteindelijk groter dan de overeenkomsten, en dan heb ik het niet alleen over de kleur rood.
50 potjes
Alles uit de kast draait om het optimaal gebruik maken van je ingrediënten, of je die nu vers gekocht hebt of nog in de kast hebt staan. Nooit meer halve stronken van dit of potjes van dat overhouden van een recept, maar meteen ideeën erbij hoe je die overgebleven in een heel ander recept weer kunt gebruiken. Het resultaat: minder boodschappen doen en minder voedsel weggooien. Haal meer uit je kast daarentegen neemt 50 houdbare potjes en blikjes als uitgangspunt, van augurken en olijven tot rode linzen en abrikozen. Van currypasta tot maple syrup, van oestersaus tot rozenwater.
Vier recepten
De opbouw is zeer overzichtelijk. Elke pagina gaat uit van één product, daarvan volgt een uitgebreid recept, plus onderaan drie korte receptkadertjes onder het motto ‘Wat kun je er nog meer mee?’ Per product vier recepten dus. En dan ook nog zeer verschillende recepten, zodat je werkelijk alle kanten ermee uitkunt. Geen ingewikkelde dingen, maar heel toegankelijk. Weinig receptfoto’s, wel close-ups van ingrediënten en blikjes, gelardeerd met zwart-witte pentekeningen.
Morgen een lekker en simpel vegetarisch recept uit het boek.
Tal Maes en Janneke Philippi, Haal meer uit je kast!, Uitgeverij Terra, ISBN 9789058978684, € 19,95