Dit recept uit het gisteren besproken kookboek Smaakvol heet eigenlijk ‘Het is niet wat het lijkt-pudding’, en dat dekt beslist de lading, maar een beetje een malle titel is het wel. Het is een zoet, vol en romig toetje waarvan de bruine kleur doet vermoeden dat het om chocoladepudding gaat, ware het niet dat er helemaal geen chocolade aan te pas komt. Auteur Joke Boon die zelf niet kan ruiken of proeven, heeft er lol in om te zien dat mensen die dat wel goed kunnen het bij deze pudding ook even niet meer weten. Inderdaad, ook ik werd op het verkeerde been gezet toen ik ‘m proefde, hoewel ik de kokos gelukkig wel kon thuisbrengen. Op de foto zie je trouwens ook nog de ‘koninklijke moes’ (met appel en abrikozen) en het ‘vreemd maar wel lekker-ijs’ (met rode biet en witte chocola). Die recepten vind je in het boek, hier heb ik alvast die van de pudding voor je:
Nodig voor 4-6 personen
6 eieren
200 g donkerbruine basterdsuiker
1 blik kokosmelk (400 ml)
snufje zout
Garnering: wat gedroogde gemalen kokos, verse mango
Verwarm de oven voor op 180°C. Breek de eieren boven een grote kom en klop ze los. Roer er de suiker, kokosmelk en zout door. Hang de kom boven een pan met een laagje zacht kokend water (au bain-marie); het water mag de kom niet raken. Klop met een garde gedurende een kwartier of tot het mengsel begint te binden. Giet het mengsel in een ingevette ovenschaal van 20 x 25 cm zodat er een laag pudding van ongeveer 3 cm ontstaat. Zet deze in het midden van de oven. Bak 20-25 minuten. Als je hem uit de oven haalt moet hij net gestold zijn, hij stijft tijdens het afkoelen nog wat op.
(Tip: of doe het mengsel in kleine eenpersoons-ovenschaaltjes, zoals die op de foto, reken dan wat minder oventijd.)
Serveer afgekoeld in blokjes met eroverheen wat gedroogd gemalen kokos en ernaast wat vers (tropisch) fruit, zoals stukjes mango.
Dit recept komt zoals gezegd uit het boek Smaakvol en gezond eten met al je zintuigen, lees hier mijn recensie.