Nasi in blik, het bestaat! Zijn er mensen die het kopen? Kennelijk, anders zou het er niet zijn. Van het merk ‘Kung Fu’, ook dat nog 😉
Uit een blik: Kung-fu nasi goreng
Inhoud:65% rijst, 20% groenten (ui, prei, wortel, rode paprika), 8,5% vleesblokjes (35% kippenvlees, water, 19% rundvlees, kippenvet, paneermeel, tarwebloem, zout, varkensvet, soja-eiwithydrolysaat, varkensvlees, kippen-collageen, melkeiwit, kruiden en specerijen, stabilisator E451, conserveermiddel E250, antioxidant E316), raapolie, zout, kruiden en specerijen, smaakversterker E621, suiker, stabilisatoren E412-E471, maltodextrine, kleurstof E150c, gehard palmvet, soja-eiwithydrolysaat.
Vroeger zei ik nog wel eens gewoon ‘nasi’ (wie niet?) maar ik ben intussen regelmatig door Indische mensen op de vingers getikt dat nasi alleen maar rijst betekent, gebakken rijst heet nasi goreng. Overigens is dat helemaal geen exclusieve Aziatische aangelegenheid. Zo interviewde ik ooit de Curaçaose operazangeres Tania Kross die zweert bij aros brua, letterlijk vertaald: rijst in de war. Kross: ‘Het is geen gerecht, het is een principe. Gebakken rijst met wat je nog in huis hebt, gewoon wat restjes en kliekjes. Het smaakt elke keer anders én je houdt je koelkast op orde.’ Toen ze in Nederland kwam vond ze het maar raar dat ze bij mensen tegen etenstijd de deur uitgekeken werd ‘want we hebben maar twee karbonaadjes’. Kross: ‘Dan snij je toch die karbonaadjes in stukjes, rijst erbij, groente erbij en zo heb je toch eten voor iedereen?’
Een waarheid als een koe! Dit is een handige manier om van restjes af te komen én een wonderbaarlijke methode om eten te vermenigvuldigen. Maar zelfs in je eentje is het een uitkomst, want ook met, zeg, wat gamba’s en een handje doperwtjes uit de vriezer kun je al iets nasi-achtigs maken. Er schijnen ook mensen te zijn die speciaal rijst koken om er daarna nasi goreng mee te maken, maar dat is de boel omdraaien. Nasi goreng (gebakken rijst) is juist bedoeld om van oude rijst weer iets leuks te maken. En bovendien wordt het met warme rijst een plakkerige boel. Ideaal is rijst uit de koelkast van gisteren, of zelfs rechtstreeks uit de diepvries (mits in losse korrels en niet als één bonk).
Eigenlijk is een recept onzin, want er kan alles in wat je nog aan restjes overhebt. Maar wie toch een indicatie wil, mijn nasi-recept is intussen opgenomen in mijn kookboek Zónder pakjes & zakjes 1, en natuurlijk staat het ook in de dubbeldikke verzamelbundel Het grote zónder pakjes & zakjes kookboek. Verkrijgbaar in de boekhandel of te bestellen via deze website.