• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

18 april 2011

Nasi goreng

Nasi in blik, het bestaat! Zijn er mensen die het kopen? Kennelijk, anders zou het er niet zijn. Van het merk ‘Kung Fu’, ook dat nog 😉

Uit een blik: Kung-fu nasi goreng
Inhoud:65% rijst, 20% groenten (ui, prei, wortel, rode paprika), 8,5% vleesblokjes (35% kippenvlees, water, 19% rundvlees, kippenvet, paneermeel, tarwebloem, zout, varkensvet, soja-eiwithydrolysaat, varkensvlees, kippen-collageen, melkeiwit, kruiden en specerijen, stabilisator E451, conserveermiddel E250, antioxidant E316), raapolie, zout, kruiden en specerijen, smaakversterker E621, suiker, stabilisatoren E412-E471, maltodextrine, kleurstof E150c, gehard palmvet, soja-eiwithydrolysaat.

Vroeger zei ik nog wel eens gewoon ‘nasi’ (wie niet?) maar ik ben intussen regelmatig door Indische mensen op de vingers getikt dat nasi alleen maar rijst betekent, gebakken rijst heet nasi goreng. Overigens is dat helemaal geen exclusieve Aziatische aangelegenheid. Zo interviewde ik ooit de Curaçaose operazangeres Tania Kross die zweert bij aros brua, letterlijk vertaald: rijst in de war. Kross: ‘Het is geen gerecht, het is een principe. Gebakken rijst met wat je nog in huis hebt, gewoon wat restjes en kliekjes. Het smaakt elke keer anders én je houdt je koelkast op orde.’ Toen ze in Nederland kwam vond ze het maar raar dat ze bij mensen tegen etenstijd de deur uitgekeken werd ‘want we hebben maar twee karbonaadjes’. Kross: ‘Dan snij je toch die karbonaadjes in stukjes, rijst erbij, groente erbij en zo heb je toch eten voor iedereen?’

Een waarheid als een koe! Dit is een handige manier om van restjes af te komen én een wonderbaarlijke methode om eten te vermenigvuldigen. Maar zelfs in je eentje is het een uitkomst, want ook met, zeg, wat gamba’s en een handje doperwtjes uit de vriezer kun je al iets nasi-achtigs maken. Er schijnen ook mensen te zijn die speciaal rijst koken om er daarna nasi goreng mee te maken, maar dat is de boel omdraaien. Nasi goreng (gebakken rijst) is juist bedoeld om van oude rijst weer iets leuks te maken. En bovendien wordt het met warme rijst een plakkerige boel. Ideaal is rijst uit de koelkast van gisteren, of zelfs rechtstreeks uit de diepvries (mits in losse korrels en niet als één bonk).

Eigenlijk is een recept onzin, want er kan alles in wat je nog aan restjes overhebt. Maar wie toch een indicatie wil, mijn nasi-recept is intussen opgenomen in mijn kookboek Zónder pakjes & zakjes 1, en natuurlijk staat het ook in de dubbeldikke verzamelbundel Het grote zónder pakjes & zakjes kookboek. Verkrijgbaar in de boekhandel of te bestellen via deze website.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Koude bietensoep met dille

Kniddelen

Kip Madras (zonder pakje)

Vorig bericht: « Opening aspergeseizoen 2011
Volgend bericht: Lékué Stoombox »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN