Ik kreeg laatst toch een gekke groene plastic doos. O nee, geen plastic, siliconen. En het is geen doos maar een Stoombox, in het Engels Steam Case. De Spaanse fabrikant Lékué (waar mijn spellingsverbeteraar alsmaar ‘leuke’ van wil maken, maar dit terzijde) noemt ‘m Estuche de Vapor. Volgens het bijgeleverd boekje werkten ze al sinds 2005 aan ‘een emotionele fusie’ en aan ‘een nieuw concept idee die de eetlust opwekt’.
Oven of magnetron
De bedoeling is dat je in deze stoombox allerlei gerechten kunt bereiden zonder toevoeging van extra vet of vocht, het gerecht kookstoomt in z’n eigen sop gaar, zeg maar. Geschikt voor de oven, maar ook de magnetron, die hiermee pardoes aan een culinaire herontdekkingsreis begint. Het boekje bevat recepten als ‘Timbaaltje van aardappelen en broccoli met gerookte zalm en kabeljauw’ en ‘Couscous met kokkels, olijven en avocado’, maar er is ook een overzichtslijst per ingrediënt, voor als je wilt weten wat je moet doen met een stukje visfilet, schijfjes aardappel of asperges.
Malle instructies
150 g broccoli is bijvoorbeeld klaar in 4-5 (magnetron) danwel 15 (oven) minuten met behulp van 3 eetl water, 1 eetl olijfolie en zout. Hee, da’s gek. Overal gaat toch echt vocht en olijfolie bij, terwijl ze zelf beweren van van niet, maar ik heb natuurlijk helemaal niks tegen een scheutje olie, integendeel. Ook onduidelijk: wanneer moet dat bijgeleverde stoomrekje er nou wel en wanneer niet in? En soms zijn de instructies zelfs ronduit mal: water voor de couscous eerst los koken in de magnetron in dat ondiepe bakje? Dat lijkt me in een fluitketel veel makkelijker, en vooral veiliger, qua brandwondengevaar.
Wortel met komijn
Ook in het boekje veel receptideeën en dankwoorden van blije gebruikers (“Ik heb er drie, een voor groente, een voor vis en een voor (sic!) Spanje”). Kennelijk is het een keukenattribuut dat vooral z’n onmisbaarheid bewijst als je er zelf veel mee gaat uitproberen. Voorlopig ben ik nog niet veel verder gekomen dan wortel met wat sinaasappelrasp en –sap, plus wat komijn 3 minuten in de magnetron, maar die waren heerlijk en smaakten beslist naar meer!
In de winkel
Zo te zien aan de recepten met ingrediënten als ‘kallen mätitahnaa (kaviaarpasta)’ is het ding behalve in Spanje in ieder geval in Finland al een succes. Nu Nederland nog, maar dan zou ik de importeur toch echt adviseren om er een beter vertaald boekje bij te doen.
Te koop in kookwinkels.
Kleuren: Rood, wit, zwart, roze, groen
Prijs hangt af van het formaat: 1 persoon (€ 19,22), 1–2 personen (€ 30,42), 4–5 personen (€ 37,45)