Ik had een ander boek aangevraagd om te recenseren, maar toen kreeg ik ineens ook deze opgestuurd: Chocolade – de geheimen van de patissier. Alweer een boek over chocola? Mijn kast staat er al vol mee, dacht ik in eerste instantie, van Chocoladerecepten tot Chocoholic. Maar dit boekje is in dezelfde serie verschenen als het beste macaronkookboekje dat ik tot op heden ben tegengekomen en waar ik al eerder over schreef, dus dat gaf goede hoop.
Koningin van sheba
Ook in dit handzame boekwerkje weer supergedetailleerde uitleg voor de thuiskok die wil weten hoe het nou écht moet. Allerlei soorten chocoladegebak worden uitgelegd, zo weet ik nu eindelijk het verschil tussen fondant, fudge en mi-cuit, onderscheid ik moeiteloos een brownie van een koningin van sheba, en houd ik feilloos een marquise en een parfait uit elkaar. Kijk, daar houd ik van. Veel uitleg over welke chocolade je moet nemen en hoe je die het beste kunt smelten, want dat gaat nogal eens mis. Te heet en/of te snel gesmolten chocola verbrandt, en verliest daarmee zijn smaak en zijn homogeniteit, zoals de iets te nijvere thuiskok vast al eens heeft meegemaakt.
Linkshandig kloppen
Hoe zit het met de oven, wat is het effect van diverse materialen van bakvormen en wat is het verschil als je een garde of een mixer gebruikt? Bovendien een grappige vraagbaak met een schat aan informatie. Waarom smaakt mijn taart bitter? Hoe kan het dat mijn taart verbrand maar niet gerezen is? Zelfs uitleg over of chocola nou wel of niet lustopwekkend danwel werkt tegen een depressie. En een heel curieuze: antwoord op de prangende vraag of een linkshandige nou beter kan kloppen dan een rechtshandige…
Basisrecepten
Eerst lekker uitgebreid lezen, dan de keuken in, zou ik zeggen. Want uiteraard staan er ook recepten in. Allemaal met chocola, dat zal je niet verbazen. In dit boek geen verrassende tierelantijndingetjes, maar juist basisrecepten, voor moussegebak, superluchtig gebak, cake of génoise. Gebak uit de magnetron, gebak zonder boter en zelfs een recept uit de snelkookpan.
Morgen gaan we het recept van die koningin van sheba eens tackelen, want je wilt nu natuurlijk weten wat dat is…
Victoire Paluel-Marmont, Chocolade – de geheimen van de patissier, uitgeverij Terra, ISBN 9789089893673, € 14,95