We gaan vrolijk door met estafettekoken. De inmiddels koude kippenbouillon van gisteren (van de ovenkip van eergisteren) nogmaals zeven, nu met een natte theedoek in een zeef, om ook meteen alle vetrestjes te verwijderen. Dit is een prima basis voor van alles en nog wat. Bijvoorbeeld voor een lekker versterkend Aziatisch soepje. Een soort Vietnamese pho, maar dan anders.
Dag 3: Breng de bouillon opnieuw aan de kook met een stuk gember, een rode peper, een kaneelstokje, steranijs, een scheut vissaus, een scheut Japanse sojasaus, het sap van ½ limoen. Een kwartiertje of half uurtje laten pruttelen, hoe lang je hebt, totdat het lekker geurt.
Bereid intussen een garnituur klaar van wat je maar in huis hebt danwel lekker vindt: reepjes winterpeen, plakjes champignons, in stukken gesneden paksoi. Die laat je op het laatste moment even een minuutje meekoken. Dunne rijstnoedels horen er ook bij, die laat je een minuutje in kokend water zacht worden.
Schep alles in bovenmaatse kommen (dat draagt bij aan het Aziatische effect) en garneer met veel koriander. Op smaak brengen met limoensap en sojasaus. Eet met een lepel en stokjes, voor de stukken groente en vooral de noedelsliertjes. Slurpen hoort!
Dit is nou 1-2-3 koken. Maar we zijn er nog niet! Er is ook nog een dag 4 (zie morgen) en dag 5 (zie overmorgen)…