‘Koken uit een pakje heeft een slechte naam. Waarom eigenlijk?’ Kijk, da’s een persbericht waar je mij wel wakker mee krijgt natuurlijk. Al doelde men niet op de zinloze supermarktmixen vol verdikkingsmiddelen en smaakversterkers waar ik onverdroten tegen ten strijde trek, nee, ‘Al in de 7e eeuw stelden Perzische specerijenhandelaren kant-en-klare mengsels samen voor het gemak van de klant’. Ah, specerijenmengsels, dat is natuurlijk een ander verhaal. Dat zijn de geheime snufjes waarmee de kok kan toveren.
Drie soorten
The Man With The Pan (TMWTP) is naar eigen zeggen ‘een klein onafhankelijk foodlabel dat 100% natuurlijke en topkwaliteit smaakmakers ontwikkelt voor de avontuurlijke en bewuste eter’. En nu hebben ze drie specerijenmixen op de markt gebracht zonder gistextracten, gesynthetiseerde aroma’s, kleur- en geurstoffen, glutamaten (msg), anti-klontermiddelen of zetmeel. Wat zit er dan wel in? Specerijen met zout. Er zijn drie varianten: Macaroni di Napoli, Bombay Kip en Marrakesh Tajine geheten. De specerijen zitten in een zakje, en die weer in een pakje met daarop in stap-voor-stapfoto’s de bereidingswijze.
Goudgele kerrie
Gisteravond ging ik aan de Bombay Kip. Zelf aan te schaffen: kipfilet, ui, kokosmelk, sperziebonen, rijst, komkommer en limoen. Eerst rijst opzetten. Dan in de wok ui fruiten, kip erbij en vervolgens de geurige, goudgele kerrie, want daar lijkt het sprekend op. Zeezout, ui, knoflook, geelwortel, korianderpoeder, mosterdpoeder, piment, laurier, venkelpoeder, fenegriek, komijn, gember, paprikapoeder, zwarte peper en nootmuskaat, allemaal in één zakje!
Komkommer?!
Kokosmelk, water en beetgaar gekookte sperziebonen erbij en klaar is kees. ‘Zo! Dat ruikt lekker!’ roept meneer Koken met Karin watertandend. Alleen wat doe ik nou toch met die komkommer en limoen? ‘Serveer met komkommerblokjes en limoen’ is de enige uitleg op het pakje. Op de foto geen komkommer te bekennen, de limoen ligt er doorgesneden bij, kennelijk om uit te knijpen. Kale komkommer lijkt me niks, dan maar zelf een oosterse salade gemaakt met die komkommer plus limoensap, vissaus, suiker, rode peper, verse koriander en munt.
Beetje braaf
Hij ruikt dus heerlijk, maar hoe smaakt de Bombay kip? Lekker, maar eerlijk gezegd wel een beetje braaf. Vermoedelijk prima voor de gemiddelde Nederlandse pakjesliefhebber, maar niet zo voor de avontuurlijke eter. Er had best wat pit in gemogen, het is nu vooral aan de zoete kant. Suiker zit overigens nadrukkelijk niet in het specerijenmengsel, maar de kokosmelk speelt natuurlijk ook een rol. Verse koriander vermag al iets, maar de volgende keer gaat er toch echt een pepertje door, en misschien wat verse gember. Tja, daar ga je alweer. En dan is er nog één klein dingetje: voor € 2,35 per pakje (lees: voor één maaltijd voor 3 à 4 personen) is het nogal aan de prijs.
Te koop via de webshop van TMWTP voor € 2,35 per pakje of met kwantumkorting per 10 pakjes tegelijk. Let op: ook mooie filmpjes op de site!