Twee dagen bonen moest ik eten voor de Bonenestafette, schreef ik vanochtend. Dat is niet gelukt. Maar ik heb wel nog een bonenrecept voor je. ‘Je kunt toch ook iets maken met bonenpuree in plaats van amandelspijs?’ opperde een der initiatiefnemers nog monter, wier naam ik hier uit piëteit niet zal noemen. Witte bonen in plaats van echte amandelen in de gevulde speculaas, banketletter of gevulde koek?! Dat noem ik volksverlakkerij! Daar strijd ik juist tegen. Dan gaan we dat natuurlijk niet nu ineens bevorderen alleen maar omdat we zo nodig bonen moeten eten. Dan koop je maar gewoon een goedkope gevulde koek bij de supermarkt. Tien tegen één dat je dan beet hebt.
Italiaanse bonensalade
Ik maak liever een salade. Da’s nog gezonder ook. En hij is niet eens van mezelf maar van mijn gast van de maand Gerie. Haar recept van Italiaanse bonensalade is een even simpel als doeltreffend gerecht dat elk jaargetijde heerlijk is. Een simpel samenspel van aardse en eenvoudige smaken dat er ook nog eens fleurig uitziet. En variëren met de gebruikte bonensoort kan volop, kijk in groente- of delicatessenwinkels eens naar blikjes bijzondere bonen (borlotti, lima) of neem gedroogde bonen en kook die na een nachtje weken. Geschikt als voorafje of als hoofdgerecht, ideaal voor een buffet. Maak de salade liefst van tevoren zodat de smaken goed kunnen intrekken.