Ik werd er al op aangesproken: doe jij niet mee met de #bonenestafette? Jazeker, ik ben de hekkesluiter, en dat nog wel op de Dag van de Duurzaamheid. Even voor wie geen idee heeft waar ik het over heb, het begon allemaal bij de Bruine Bonenbende, een consortium van voedingskundige Yneke Vocking, culinair historica Lizet Kruyff en culinair journalist Onno Kleyn dat als missie heeft om de peulvrucht te promoten. Want een uitstekende bron van eiwit en vezels, een puike vleesvervanger, reuze duurzaam bovendien maar vooral: lekker. Alleen weten veel mensen dat niet, die associëren de boon nog altijd met een troosteloze hap. Ter versterking van de imagoverbetering heeft de afgelopen maand een keur aan culinair schrijvers meegedaan aan de Bonenestafette: een project waarbij eenieder thuis zoveel mogelijk experimenteerde met lekkere bonengerechten om er vervolgens over te schrijven, praten en twitteren.
Malle spelregels
Nadat ik de officiële spelregels had gelezen, was ik trouwens niet meer zo happig om mee te doen: 3x daags iets met peulvruchten eten? En dat 2 dagen lang? Zo maak je het mensen flink tegen om bonen te eten, lijkt mij, en deze hele actie was toch juist bedoeld om de boon op te stoten in de vaart der volken? Voor mij geen ontbijt met bonen, er zijn grenzen. Dat die malle Engelsen beans on toast een acceptabele ochtendversnapering vinden, mij niet gezien. En dat al mijn collega’s zich de afgelopen maand in bochten wrongen om dan maar pannenkoekjes te bakken van kikkererwtenmeel, moeten ze zelf weten. Ik heb een beter idee met kikkererwten. Niet met meel, maar met de erwten zelf. Humus! Of hummus, daar wil ik vanaf wezen.
Humus
Natuurlijk, humus kun je kopen in een bakje. In de supermarkt of bij de Turkse/Marokkaanse winkel. Maar het is zo idioot makkelijk te maken, dat het een wonder is dat niet veel meer mensen dat doen. Men neme een blik kikkererwten en dan heb je in een handomdraai een vegetarische dip waar niemand vanaf kan blijven. De kunst is om er geen taaie pasta, maar een verleidelijk smeuïge massa van te maken? Hoe, dat zie je op dit filmpje. Het recept staat in mijn boek De Heimweekeuken.