• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

31 december 2011

Oudejaarsrecept Huzarensalade

Wat eet Nederland met oud & nieuw, behalve oliebollen en appelflappen? Uit een hoogstpersoonlijk uitgevoerd kleinschalig online publieksonderzoek bleek huzarensalade veruit favoriet. Die associeer ik vooral met cateringpartijen en grote tienkiloemmers vol onduidelijke smurrie die buiten het zicht van de gasten vakkundig uitgeplamuurd wordt op een glimmende serveerschaal om vervolgens bedolven te worden onder een uitbundig decor bestaande uit veelkleurige groente uit het zuur en natuurlijk de onvermijdelijke plakjes hardgekookt ei. In een supermarktdecemberfolder kwam ik een aanbieding tegen van een kilo Johma huzarensalade voor een luttele € 0,99. Je gaat je toch afvragen hoe ze het voor elkaar krijgen om er voor dat geld eetbare ingrediënten in te verwerken…

Kant-en-klaar: Johma Huzaren Salade
Inhoud: Gestoomde aardappel 58%, water, plantaardige olie, augurk 6%, wortel 5%, suiker, runderworst 2% (rundvlees, water, zetmeel, rundercollageen, zout, dextrose, specerijen, aroma [bevat o.a. selderij, tarwe], conserveermiddel: E250), doperwten 2%, zilverui 2%, natuurazijn, zout, mosterd, scharreleigeel, conserveermiddelen: kaliumsorbaat/E211, verdikkingsmiddelen: guarpitmeel/xanthaangom, aroma, gemodificeerd zetmeel, natuurlijk aroma, smaakversterkers: mononatriumglutamaat/natriumguanylaat/E631, antioxidanten: ascorbinezuur/E385, zuurteregelaar: E262, voedingszuren: citroenzuur/melkzuur, maltodextrine, lactose, specerijen, zetmeel, gerstemoutazijn, gehydrolyseerd raapzaadeiwit, tarwemeel, sojabonenpoeder, kleurstof: karamel, citroenolie.

Nee dan échte huzarensla. Via collega Culinette van het aanstekelijk lekkere weblog culinette.nl werd ik geattendeerd op een even fraai als authentiek recept, afkomstig uit het Kookboek der Rotterdamsche Kookschool uit 1939.
Een dierbare bron van vermaak, niet alleen vanwege vergeten pareltjes als Vermicellipudding, Kampersteur en Omgekeerde Arminianen maar ook de heerlijk ouderwetse instructies om groenten minstens (minstens!) een uur te koken. Ach ja, die goeie ouwe tijd.

Genoemd recept voor huzarensalade is te mooi om u te onthouden en kan nog prima mee. Letterlijk overgeschreven gaat het als volgt:

Nodig voor 4 personen:
“300 gram koud kalfsvleesch
3 hard gekookte eieren
uitjes uit den azijn
6 augurkjes uit den azijn
4 koude gekookte aardappelen
1 gekookte kroot
mayonnaise of olie en azijn naar smaak”

Doen:
“Vleesch, uitjes, augurkjes en kroot apart fijnhakken. De aardappelen met een vork fijnmaken of door den molen malen, de eieren pellen, wit en geel afzonderlijk fijnmaken met een vork of fijnhakken.
Op een schotel afdeelingen maken van vleesch, uitjes, augurkjes, kroot, aardappelen, wit en geel van de eieren, bij wijze van confituurtaart. Elke afdeeling scheiden door een weinig mayonnaise. De schotel garneeren met peterselie of fijngesneden sla.”

Nou, daar komt u wel uit, toch? Vergeet alleen de zout en peper niet. Krootjes is Rotterdams voor bietjes, mocht u zich dat afvragen. Overigens geeft het boek naar verluidt ook nog de tip dat het een stuk sneller gaat wanneer u gewoon de hele mikmak door elkaar husselt met wat olie en azijn erdoor. Ik wens u een smakelijk uiteinde.

Tip:
Over wat er precies in een huzarensalade thuishoort zijn de meningen verdeeld. In ieder geval aardappel, rund/kalfsvlees, augurk, soms ui en mayonaise. Steevast ook appel, maar kennelijk niet volgens de Rotterdamse kookschool. Ei is een hoogst heikel punt; hoewel het vaak voorkomt, zou het volgens diverse bronnen in dat geval een ‘Russische salade’ dienen te heten. Nog discutabeler zijn het toevoegen van doperwten, wortel, paprika, tomaat, ham of corned beef, maar van mij mag iedereen zich naar hartelust uitleven.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Hongaarse Goulashsoep

Recepten voor antipakjesavond

Parelgort met bietjes uit de oven

Vorig bericht: « Nep-foie gras: Kippenlevertjespaté
Volgend bericht: 2012: nooit meer lijnen en diëten »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN