• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

7 januari 2012

Mayonaise

Sinds het nieuwe jaar zijn legbatterij-eieren eindelijk verboden, hoezee! Een mooie reden om het blije ei eens in het zonnetje te zetten. Hoe kan dat beter dan in de lekkerste ei-toepassing aller tijden, mayonaise? Die is zelfgemaakt zoveel smakelijker dan uit welke pot, tube of fles dan ook, zelfs al zetten ze er monter op dat het scharrelmayo is. En tenminste zonder suiker.

Kant-en-klaar: De Beste mayonaise
Inhoud: 70% plantaardige oliën, water, glucose-fructosestroop, 5% scharreleigeel, azijn, zout, mosterd (water, mosterdzaden, azijn, zout, kruiden), gemodificeerd maïszetmeel, voedingszuur E270, verdikkingsmiddel E412-E415, conserveermiddel E202, aroma, kleurstof E160a, antioxidant E385, kruiden.

Nee, nu niet beginnen over lijnen. ‘En die salmonella dan?’ hoor ik u al griezelen. Ik heb het speciaal even nagevraagd bij het Productschap Pluimvee en Eieren en die hebben zowaar verheugend nieuws: sinds drie jaar mogen eieren van kippen waarin salmonella is aangetroffen niet eens meer in de handel, dus alle eieren in de winkel zijn salmonellavrij. Lang leve Europa. Wel is het zo dat eieren een puike voedingsbodem zijn voor bacteriën, dus voorkom besmetting alsnog in eigen keuken door hygiënisch te werken. En pas op met ouderen, zwangeren en zieken, die zijn er nu eenmaal extra gevoelig voor…

Hieronder mijn mayonaise-recept. Inclusief 10-seconden-variant en voor de bangeriken-die-toch-nog-huiverig-zijn zelfs een veilige thuispasteuriseermethode van de Amerikaanse eetwetenschapper Harold McGee uit zijn boek Goed Koken.

Nodig voor 1 bakje:
1 eidooier (op kamertemperatuur)
1 theel Dijon mosterd
1 kneepje citroensap
± 100 ml zonnebloemolie of maïskiemolie
zout & peper uit de molen

Doe de eidooier in een kom, samen met mosterd, citroensap, zout en peper. Klop dit even met de mixer tot een geheel. Giet druppel voor druppel de olie erbij en blijf kloppen zodat de olie goed wordt opgenomen. Zodra het mengsel iets dikker (en lichter van kleur) wordt, mag de olie in een dun straaltje erbij, net zolang tot de gewenste dikte bereikt is. Stevig kloppen met een handgarde kan ook, dat geeft alleen iets meer spierpijn. Proef en voeg naar smaak extra zout, peper of citroensap toe.

Variant: 10-seconden-methode: neem niet 1 eidooier maar een heel ei. Doe samen met alle overige ingrediënten in de smalle kom van de staafmixer, zet de staafmixer op de bodem, zet hem aan aan en trek hem langzaam naar boven tot de mayonaise dik is.

Tips:

  1. Zet de kom op een vochtig (schoon!) doekje of nat stukje keukenpapier, dan staat hij stevig.
  2. Een neutrale olie werkt het beste, maar gedeeltelijk olijfolie voor een wat uitgesprokener smaak kan ook. Check wel of de olie niet ranzig smaakt!
  3. De hoeveelheid olie kan per keer variëren. Precies afmeten hoeft niet, gewoon toevoegen tot de gewenste mayo-dikte bereikt is.
  4. Schiften? Dan is er te snel te veel olie toegevoegd of het ei was te koud. Geen paniek. Neem een nieuwe kom met een nieuwe dooier (op kamertemperatuur), en klop dan druppel voor druppel het geschifte mengsel erdoor. Ga dan weer verder met de olie.
  5. Witte stukjes? Klop er een eetlepel heet water door.

P.S. De smaak te pakken gekregen van het koken zonder pakjes? Dan zijn er mijn antipakjeskookboeken Koken met Karin Zónder pakjes & zakjes, het vervolg, dat luistert naar de titel Zónder pakjes & zakjes 2, of handig deel 1 + 2 samen in de voordelige dubbeldikke verzamelbundel Het grote zónder pakjes & zakjes boek . zonderpakjesenzakjes

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Ingemaakte rode ui

Quenelles de poisson

Chocoladesaus

Vorig bericht: « 2012: nooit meer lijnen en diëten
Volgend bericht: Test: Currypasta »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN