• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

7 juni 2012

Eten op de Holland America Line

Toegegeven, ik dacht altijd dat een cruise maken iets voor bejaarde Amerikanen was. Tot ik laatst Jonnie en Thérèse Boer tegenkwam op de Ms Eurodam. Die zijn helemaal om. ‘Er werd net beneden een hele pallet kreeften naar binnen getakeld!’ roept Thérèse. En een lyrische Jonnie voegt daaraan toe: ‘Ik denk dat je aan boord van een cruiseschip de beste gastvrijheid hebt die er bestaat. Het ontbreekt ze niet aan personeel, dat is 1 op 2, en ze zijn erop getraind om al je voorkeuren te onthouden.’

600 pallets
De Holland Amerika Lijn (tegenwoordig Holland America Line) heeft nog altijd een magische klank. Intussen hebben ze 15 schepen, allemaal met Nederlandse namen. Deze, de Eurodam, is de een na laatste aanwinst, met 900 bemanningsleden op 2104 passagiers. De even enthousiaste als aimabele hotelmanager Stan Kuppen, volgens zijn naambordje al 20 jaar in dienst, geeft een uitgebreide rondleiding door een van de immense keukens, die hij nota bene ‘vrij klein’ noemt. Beneden, waar we helaas niet komen, is de nog veel grotere productiekeuken met koelcellen vol 600 pallets eten. Daar zullen die kreeften wel rondhangen.

Geen pakjes & zakjes
Alles wordt hier zelfgemaakt. ‘Geen poedertjes!’ bezweert Kuppen, ‘je mag met me mee naar achteren, maar je vindt nergens pakjes of zakjes’. En overal hangen foto’s van gerechten, zodat iedereen weet wat de bedoeling is. De saladebar kent tien dressings, ‘naar keuze apart of erover’, wat mij een tegemoetkoming lijkt aan de Amerikanen. Toch is de clientèle intussen erg veranderd. Op Europese bestemmingen is nog maar de helft Amerikaan. De andere helft dus nog wel, maar alla. En de gemiddelde leeftijd, ook zo’n vooroordeel, is gedaald van 73 naar 55

Geen dienbladen
Eigenlijk draait alles op zo’n megaschip om de logistiek. Alleen de aantallen zijn al overweldigend. Per week gaan er op de Eurodam 23.000 eieren doorheen, 62.000 kilo verse groenten en 450 flessen bubbels. Groot probleem is natuurlijk het afval – nee, dat verdwijnt niet in zee. Duurzaamheid is het credo. Door extreem scheiden, recyclen en fijnmalen is dat intussen tot bijna nul gereduceerd. Nu alleen de gasten zelf nog in het gareel houden. Maar ook daar is over nagedacht. In de diverse restaurants zijn de porties verkleind en bij het zelfbedieningsrestaurant zijn de dienbladen vervangen door borden. Dat scheelt een slok op een borrel.

Kooktheater
Er blijkt zelfs een heus kooktheater te zijn, waar tijdens elke cruise verschillende kookdemonstraties gegeven worden, die ook in de eigen hut op tv te bekijken zijn. Vandaag geven de firma’s eigen opperchefkok Rudi Sodamin samen met Jonnie Boer een demonstratie. Nu blijkt waarom Boer hier rondwandelt, hij zit in de culinaire adviesraad. Tot nu toe staan een aantal van zijn gerechten al op de cruisemenukaart, maar dat moeten er veel meer worden. Terwijl Boer zijn bril tot twee keer toe in de saus laat vallen, geeft de olijke Sodamin tips voor thuis: ‘Nooit nerveus worden als je gasten krijgt voor het eten. Als ze gaan klagen, nodig je ze gewoon nooit meer uit. Have fun!’

Vega versus ganzenlever
Bij de lunch vertelt Sodamin dat alle vis die geserveerd is duurzaam is, maar dat de definitie van duurzaam voor de Europeanen anders is dan voor de Amerikanen. Hij betrekt zijn vis het liefst van kleine vissers, die weten wat ze doen, maar dat is niet altijd mogelijk. Het wachten is op de volgende stap: biologisch vlees. En vrije-uitloopeieren, die wil hij ook graag. En de grootste trend aan boord? Vegetarisch en veganistisch. Hij heeft zojuist een compleet nieuw vegetarisch menu van 22 gerechten geïntroduceerd. Wat niet wegneemt dat er ook altijd ganzenlever aan boord is, want ‘klanten vragen erom, ze betalen veel geld voor een cruise en dan is het niet aan mij om te bepalen wat ze niet mogen eten’.

Zo. En toen ging de scheepstoeter en werd ik het schip vriendelijk doch beslist weer afgebonjourd, want de reis ging verder naar Kopenhagen en nee, ik mocht niet mee. Jammer hoor.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Koreaanse gehaktballetjes

Eten bij De Librije

Hele vis ‘en papillote’

Vorig bericht: « Fat daddio’s springvorm
Volgend bericht: Oranje raketjes »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN