Wie kent ze niet? De mooi dikke, maar vooral slaafvrije chocoladerepen van Tony’s Chocolonely, alweer zeven jaar geleden in het leven geroepen door Keuringsdienst van Waarde-journalist Teun van de Keuken. En zo heerlijk tegendraads (en enorm onhandig) puur in een blauw jasje, melk in een rood, waardoor ik me nog regelmatig vergis. Van de buitenkant zien ze er nog steeds hetzelfde uit, maar niet van binnen. Geen rechte blokjes meer, maar ongelijke. Een gimmick van de vormgever? Nee, een prikkeltje zodat chocoholics zich realiseren dat de inkomsten in de chocoladewereld nog altijd ongelijk verdeeld zijn.
Bean-to-Bar
Ondanks alle Fairtrade en UTZ die er intussen bij zijn gekomen, ontvangt een cacaoboer gemiddeld namelijk nog altijd niet meer dan 5% van de verkoopprijs. Deze nieuw vormgegeven reep is pas het begin. Tony’s wil namelijk voortaan het complete proces in eigen hand nemen, van ‘Bean-to-bar’. Dat betekent vanaf de inkoop van cacao rechtstreeks bij de boer, in de vorm van langjarige dus perspectief-biedende overeenkomsten, tot en met de productie. En naar eigen zeggen moet dat nog voor het eind van dit jaar gaan gebeuren.
3x limited edition
Intussen hebben ze wel al een ander nieuwtje, namelijk drie tijdelijke ‘limited edition’ chocoladerepen. Niks geen rood en blauw maar in een hipperdepip neon jasje, je kunt ze niet missen. En natuurlijk ook weer in ongelijke brokken.
De pure is met ‘brazielnoot’, beter bekend onder de naam paranoot, je weet wel, die joekels uit de studentenhaver. De brokken noot zijn ongegeneerd groot maar tegelijkertijd toch luchtig-bros, de chocoladesmaak blijft lang in de mond hangen. Die met melk is aangevuld met karamel en zeezout, wat een fijne mondstructuur oplevert en mede dankzij dat heerlijk hartig snufje zout gaat zelfs de doorgewinterde pure-fan door de knieën. Witte chocola is eigenlijk geen chocola, maar stiekem af en toe wel lekker. Alleen niet teveel, want het is meestal erg zoet, maar dat wordt bij deze variant met framboos en knettersuiker (nog meer suiker!) mooi gecompenseerd door het licht rinse van de frambozen. Knetteren is een groot woord, maar een aangenaam knispertje proef je heel duidelijk.
De ‘gewone’ ongelijk-verdeeld-reep is overal verkrijgbaar, ook in tal van supermarkten, voor € 2,49 (250 gram)
De ‘Limited editions’ zijn vanaf begin november verkrijgbaar bij diverse winkels waaronder Marqt, Waar, Wereldwinkels en kado-shops, vanaf € 2,99.