Of ik een proefbekertje goulash wilde testen, huisgemaakt zonder pakjes of zakjes? Tja, ook ik heb wel eens geen zin om zelf te koken, dus graag, kom maar op! Selina Wouda en haar Roemeense vriend Chris Groza zijn vanuit hun eigen keuken zojuist een thuisbezorgservice begonnen in Amsterdam. ‘Nee, nu eens geen kleffe pizza of vette taco’s, maar traditionele, met geduld bereide goulash!’ En niet zomaar goulash, maar vier uur met liefde gestoofde goulash volgens familierecept op basis van biologisch rundvlees.
Hongaars
Maar goulash is toch Hongaars? ‘Jawel,’ legt Selina uit, ‘maar Chris woonde vlak bij de Hongaarse grens, en dit was altijd wat zijn moeder maakte.’ Het recept is vooralsnog geheim, en de kruiden komen ook inderdaad uit Hongarije. Wat is eigenlijk hun achtergrond? Selina blijkt pianostemmer, en Chris was altijd kok, maar kwam in Nederland met een Roemeens paspoort niet aan de bak. Een eigen bedrijf leek de enige oplossing. En goulash is nu eenmaal zijn grote specialiteit.
Pakket
Als ik de tas uitpak blijkt het een heel pakket. Niet een, maar twee bekers, ook een vegetarische variant. Huh, vegetarische goulash? Bestaat dat? ‘Dat was nog best een uitdaging,’ vertelt Selina, ‘maar er zijn in Amsterdam zoveel vegetariërs, en er komen er steeds meer bij, dus we zijn gewoon gaan uitproberen, en we zijn zelf erg tevreden over het resultaat.’ Verder nog in de zak: twee bakjes crème fraîche, twee bakjes loeihete home made chili-olie, een bakje versgehakte peterselie en een aluminiumfoliepakketje met stukjes nog warm, knapperig brood.
De ‘echte’ goulash is een zachte tomatige saus met lekker veel grote stukken groente en supermals vlees. Ronduit heerlijk, zeker in combinatie met de koude crème fraîche en de frisse peterselie erbij. Hij zou van mij iets pittiger mogen, maar daar is natuurlijk die olie voor, dan kun je het zelf doseren. De vegetarische variant is veel bruiner van kleur en meer moesachtig. Hier minder herkenbare stukken groente, totdat blijkt dat de aardappels allemaal naar beneden zijn gezakt. En deze is flink pittiger. Het leek me eerlijk gezegd niks, vegetarische goulash, maar ik ben aangenaam verrast door de volle smaak. Enige puntje is nog de temperatuur: de goulash is precies op eettemperatuur, maar koelt snel af. Het Turks brood past er prima bij en is lekker om te dippen, al overweegt Chris naar verluidt nog of hij in plaats van brood misschien toch Hongaarse dumplings gaat maken, voor in de goulash.
Niet duur
En de prijs? Een halve liter kost 6 of 7 euro (vegetarisch of rund), een grotere portie van 900 ml kost respectievelijk 10 of 12 euro, inclusief genoemde bijgerechten. Dat vind ik beslist niet duur als je nagaat hoeveel tijd erin gaat zitten om dit te maken en hoeveel je ervoor krijgt, en dan ook nog met biologisch vlees. Wat mij betreft een enorme aanwinst in het hoofdstedelijke culithuisbezorgsegment dat ik van harte durf aan te bevelen.
Er wordt nog gewerkt aan een eigen website. Tot die tijd kun je Selina en Chris bereiken via Facebook en Twitter, of bellen naar 06-16394750.