Ik zei het gisteren al, in het boek Gewoon koken zonder e-nummers komen niet zo veel maaltijdrecepten voor. Dus viel de keuze al snel op iets zoets. Appelkaneelvla. Nog nooit gemaakt! En waarom ook eigenlijk niet? De kinderen van auteur Dinneke vinden ze naar het schijnt lekkerder dan vla uit de winkel, wat volgens mij op zich al iets bijzonders is want in mijn ervaring gaan kinderen bij voorkeur altijd voor mierzoet fabrieksmatig. Dus hop, allemaal aan de home made vla met een appeltje. Kan nog best, het is toch nog niet écht lente.
Nodig voor 4-6 personen:
1 liter melk
1 ei
40 g maïzena
75 g rietsuiker
1 appel
1 theel kaneel
Schil de appel, verwijder het klokhuis en snij in piepkleine stukjes. Breng al roerend 900 ml melk aan de kook. Roer in de resterende 100 ml melk de maïzena los. Voeg dit maïzenapapje aan de kokende melk toe. Roer suiker en ei door elkaar en giet dat nu ook in de pan. Tenslotte nog de kaneel en de appel en vervolgens de hele boel al roerend weer aan de kook brengen. Laat 1 minuut doorkoken en dan helemaal afkoelen. Of niet helemaal en eet lauwwarm.
Mijn tip: ik zou een opengesneden vanillestokje eerst laten trekken in de melk, dat geeft net wat extra smaak. Of wat opengebroken kardemompeulen, is ook heerlijk. Maar goed, je moet het zelf weten natuurlijk, het is maar een idee.
Dit recept komt zoals gezegd uit het boek Gewoon koken zonder e-nummers, lees hier mijn recensie.