De meestgestelde vraag aan mij? Of ik nou helemaal nooit pakjes of zakjes gebruik. Nee, eigenlijk niet. Zeker niet de zogenaamde wereldmixen uit de supermarkt, die vind ik ronduit lachwekkend. Het enige waar ik me nog wel eens door laat verleiden zijn geurige Oosterse boemboes, liefst die van de toko. Ook een potje groene of rode currypasta heb ik eigenlijk altijd wel in de koelkast. Je hebt vaak maar een lepel nodig en menig gerecht pept er meteen flink van op, niet eens alleen curry.
Gek genoeg heb ik altijd gedacht dat currypasta Heel Erg Moeilijk is. Iets met drieduizend onbegrijpelijke ingrediënten waar Aziatische locals twee weken op zitten te vijzelen bij wassende maan. Zoiets. Maar laatst stuitte ik bij de Appie op een bakje rode currypasta met daarop de aanbeveling ‘Op basis van fijn gevijzelde verse kruiden en specerijen’. Ha! U dacht toch niet dat ik daarin trapte? Dat in de grootgruttersfabriek een heel peloton vijzelende vrouwtjes dag in dag uit in touw is? Nee hoor, dat gebeurt gewoon in een gigantische hakselmachine.
Uit een pakje: AH Boemboe rode curry
Inhoud: Water, suiker, chilipeper 6,5%, kruiden en specerijen (knoflook, gember, citroengras, koriander, witte peper, zwarte peper, kurkuma, venkel), zout, gehard plantaardig vet, plantaardige olie, gemodificeerd maïszetmeel, smaakversterker (E621), sjalot, trassiepoeder (garnaal, zout), voedingszuren (azijnzuur, citroenzuur), zonnebloemolie, verdikkingsmiddelen (johannesbroodpitmeel, guarpitmeel, xanthaangom), tamarinde, kleurstoffen (karamel, paprika-extract), conserveermiddelen (E202, E211, E223)
En de tweede aanbeveling was zo mogelijk nog grappiger, zeker als je de ingrediëntenlijst bekijkt vol gehard plantaardig vet, gemodificeerd maïszetmeel, smaakversterker, voedingszuren, verdikkingsmiddelen, kleurstoffen en conserveermiddelen: ‘Voor een authentiek oosters wokgerecht’.
Eenmaal uitgelachen, besloot ik om zelf eens lekker authentiek te gaan hakselen. En het gekke is: het valt reuze mee. Geen gedoe met een vijzel, nee, gewoon de keukenmachine gebruiken, liefst met zo’n inzetbakje voor kleine hoeveelheden. Of een blender. Zelfs met een staafmixer lukt het. Helemaal echt ambachtelijk wordt het in een Indonesische cobek.
Zelf maken? Mijn recept voor rodecurrypasta is intussen opgenomen in mijn kookboek Zonder pakjes & Zakjes 2, en natuurlijk staat het ook in de dubbeldikke verzamelbundel Het grote zónder pakjes & zakjes kookboek. Verkrijgbaar in de boekhandel of te bestellen via deze website.