• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 artikelen

24 juni 2013

Paella

Het is tegenwoordig salonfähig om de moslims overal de schuld van te geven, maar in Valencia zitten ze toch maar mooi elke dag aan de paella dankzij de Moren. Die brachten de rijstcultuur naar deze plezierige Spaanse stad, waar de combinatie van rivier, kanalen en zoetwatermeer ideaal bleek voor de teelt van rijst. Ruim vijf eeuwen later werden de Moren de stad rücksichtlos weer uitgebonjourd door de Christenen, maar die rijst, die bleef.

Geen vlees én vis
Toch is de paella als gerecht pas hooguit twee eeuwen oud. Want wat deden de eenvoudige rijstarbeiders tussen de bedrijven door? Die kookten op een houtvuurtje een potje rijst met wat er voorhanden was. Groenten uit de moestuin en wat vlees in de vorm van konijn, kip of eend. ‘Nooit vlees en vis in één paella,’ zegt chef Gregorio beslist. Valencia paellaEn hij kan het weten, want hij werkt bij de Club Cocina Valenciana, de kookschool in Valencia waar ik een paellaworkshop krijg. ‘In de rest van Spanje doen ze maar wat, maar zo hoort het niet.’

Paella Valenciana
Gregorio leert me de echte paella Valenciana, met kip, garaffo (grote witte bonen), ferraura (snijbonen met een zweempje paars), wat artisjokken en een handje slakken. Valencia paellaEn niet te vergeten een ferme dosis gele kleurstof. ‘Van saffraan zou je wel heel veel moeten gebruiken om de boel zonnig te kleuren, en dan wordt het bitter,’ aldus Gregorio. Ik vertel hem maar niet dat wij paëlla (met nota bene een umlaut) maken met een pakje van Knorr plus kipfilet, zeevruchten, paprika en doperwten. Hij zou zich acuut verslikken in zijn glaasje sangría.paella-pakje

Uit een pakje: Knorr mix voor Spaanse Paëlla
Rijstmix: rijst, groene paprika, kurkuma-extract, maltodextrine, rode bietenextract, paprika-extract.
Kruidenmix: plantaardig vet, aardappelzetmeel, zout, aroma (bevat melk, ei), ui, knoflook, maltodextrine, natuurlijk mineraalzout, kabeljauw 2,5%, paprikapoeder, suiker, kurkuma, koriander, gistextract, witte peper, garnaal 0,2%, komijn, rozemarijn, laurierblad, citroensap, tijm, kreeftextract, sojasaus (maltodextrine, zout, sojaboon, tarwe), fructose, plantaardige olie.
Groentemix: sperziebonen, wortel, tomaat, doperwten, prei, groene paprika, plantaardige olie.
Zelf toevoegen: kipfilet, gemengde zeevruchten/vis, ui, water, olie.


Mijn versie van paella is een versimpelde variant van die van Gregorio, het recept is intussen opgenomen in mijn kookboek Zonder pakjes & Zakjes 2, en natuurlijk staat het ook in de dubbeldikke verzamelbundel Het grote zónder pakjes & zakjes kookboek. Verkrijgbaar in de boekhandel of te bestellen via deze website.

 

 

Morgen gaan we het hebben over hét drankje van Valencia, ook al te danken aan de Moren, horchata.

Dit is deel drie in de serie Lekkers uit Valencia. Terug naar aflevering 1 (Mercado Central) en 2 (Bodega Montaña).

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Kip in een jasje (zonder pakje)

Franse hete bliksem

Aubergine met linzen-notengehakt

Vorig bericht: « Bodega Montaña in Valencia
Volgend bericht: Horchata (met recept) »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Vega zónder pakjes & zakjes € 26,99
  • Cover De makkelijke keuken De makkelijke keuken € 24,99 € 15,00
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Slim zónder pakjes & zakjes € 24,99
  • ovenhandboek Het grote ovenhandboek € 24,99

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN