• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

26 juni 2013

Fartons

Geen horchata zonder farton, zoals ik gisteren al zei. Een soort lange vinger in de vorm van een briochebroodje, met een laagje suikerglazuur erop, bedoeld om te dippen. De Spanjaarden zijn sowieso van het dippen, denk maar aan chocolate con churros. Dit is de zomerse, koude, variant die overal in Valencia genuttigd wordt. Een farton dip je in de horchata. Omdat die traditioneel in een lang, hoog glas geserveerd wordt, moest er ook iets langwerpigs zijn om mee te dippen. En dan liefst iets dat het drankje wel opslurpt, maar dus niet meteen als een brij uit elkaar valt. fartonsZo vond José (‘Pepe’) Pollo naar eigen zeggen op 14-jarige leeftijd de farton uit, in 1964, al vergat zijn familie helaas om de fantasienaam ‘farton’ te registreren. Desalniettemin is Fartons Pollo intussen een beroemde firma, althans in Valencia. Ze exporteren een beetje naar Barcelona en Madrid, maar verder niet. En al helemaal niet naar het buitenland. Pepe zelf leidde me rond in zijn bakkerijfabriek net buiten Valencia. Glunderend laat hij zijn vondsten zien, zoals de soort verfrollers waarmee het suikerglazuur op het eind over de broodjes gekwast wordt. Er is ook een workshopzaal waar hij broodbakworkshops geeft aan schoolkinderen, iets waar hij zelf zichtbaar groot genoegen in schept.Valencia-farton-pepe

Bloem, suiker, eieren, water en een snufje azijn, meer gaat er niet in een farton. In de hal staat de oude machine die hij ooit zelf ontwierp, met dikke richels waar het deeg in werd gebakken. Zo gaat het tegenwoordig nog steeds, maar dan in iets grotere hoeveelheden. Elke nacht weer worden ze gebakken, want een lekkere farton is een verse farton, ook al worden ze dan verpakt in zakjes. Ik krijg twee zakjes mee naar huis, waar ze trouwens ook heerlijk blijken om te dippen in een kopje thee. Ben ik toch weer eventjes terug in Valencia.

Dit is deel vijf in de serie Lekkers uit Valencia. Terug naar aflevering 1 (Mercado Central), 2 (Bodega Montaña), 3 (paella) en 4 (horchata). Morgen weer een nieuwe aflevering.

horchata-glas1

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Agua de Valencia cocktail

Hotel in Valencia: Ad Hoc Monumental

Bodega Montaña in Valencia

Vorig bericht: « Horchata (met recept)
Volgend bericht: Café de las Horas »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN