• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

5 augustus 2013

Koken op de camping: rijstsalade

Rijstsalade, altijd goed. Rijst lust iedereen, het ziet er gezellig gespikkeld uit en al je ouwe rotzooi kan erdoor. Dit recept kreeg ik toegestuurd van Joep Zijp, die het weer heeft van een klein Italiaans omaatje, de moeder van vrienden van zijn ouders (‘oncle Roland en tante Mami Pléau’), die woonde in een oud appartement in hartje Lyon. Op een bloedhete julidag in 1967 kwam Joep als klein manneke met zijn ouders en zussen op bezoek en toen maakte ze binnen no time ‘un repas simple’ dat sindsdien bekend staat als ‘Omaatjes rijst’.
omaatjes rijst

Kampeereten
En hoewel omaatje gewoon een keuken tot haar beschikking had, is het kampeereten bij uitstek. Er kan namelijk van alles in wat er toevallig in de campingwinkel voorhanden is, en al naar gelang diezelfde beschikbaarheid van ingrediënten kan er naar eigen inzicht ook volop gevarieerd worden. Belangrijk is dat het een kleurrijk geheel wordt, in dit geval wit, groen, rood, geel en zwart. Essentieel is de Franse vinaigrette op basis van goede olijfolie, pittige Dijon-mosterd en vooral citroensap want, zo verklaarde omaatje, ‘ça digère mieux’; een krachtig argument dat in de familie Zijp nog steeds regelmatig als verklaring voor de meest uiteenlopende zaken wordt gebezigd.

Zakmes mee
Tijdens het proefkoken stuitte ik nog wel op een probleempje: het Franse blik tonijn was dan wel reuze verantwoord albacore, maar die handige rits-rats-sluiting sprong al los voordat ik er aan trok. Wat nu? Leermoment: ook al heeft een echte kampeerder altijd een blikopener en kurkentrekker mee, een Zwitsers zakmes is nog beter, voor al die zaken waar geen enkel ander gerei doorheen komt. Dan moet je alleen niet, zoals ik eens deed, dat zakmes bij een vliegvakantie in je handbagage stoppen, dan wordt hij op Schiphol ingepikt. Enfin, de ware kampeerder gaat natuurlijk überhaupt niet vliegen.

Recept Omaatjes rijst
camping-KmK-4
Nodig voor 4 personen:
250 g rijst
150 g haricots verts
1 grote rode paprika
1 klein blikje (crispy) maïs
2 blikjes (albacore) tonijn
100 g lekkere zwarte olijven, ontpit
4 eetl goede olijfolie
2 eetl vers citroensap
2 theel Dijon-mosterd
zout & peper uit de molen

Breng water aan de kook voor de rijst. Voeg zout en rijst toe. Kook 4 minuten. Snij intussen de haricots verts in kleine stukjes van 1 cm. Voeg toe. Laat rijst en boontjes samen nog eens 4 minuten koken, giet dan af en laat met deksel op de pan van het vuur af nog even 5 à 10 minuten staan om verder te garen. Doe intussen olijfolie, citroensap, mosterd, zout en peper in een grote kom en klop met een vork tot een lobbig sausje. Hier mag alvast de uitgelekte tonijn doorheen, de dito maïs, de in miniblokjes gesneden paprika (denk: formaat maïskorrel maar dan vierkant) en de ringetjes olijven doorheen geschept worden. Als de rijst klaar is, mag hij ook erdoor. Proef op zout en peper, maar dat zal meestal niet nodig zijn. Een extra kneepje citroensap pept de boel ook fijn op. Niet smeuïg genoeg? Nog wat olijfolie erdoor. Lekker met een koude Franse rosé erbij (gris de gris), tipt Joep.

TIPS
• Omaatje spoelde de rijst eerst koud af, maar ik vind dat ten koste gaan van de smaak. Daarentegen werkt het juist smaakverhogend als je de nog warme rijst meteen mengt met de dressing en ingrediënten. Je kunt hem daarna lauwwarm eten of verder af laten koelen.
• Variatie: bliksardientjes in plaats van tonijn, (diepvries)doperwtjes in plaats van haricots verts, wat rijpe tomaten in stukjes erbij. Ach eigenlijk kan er van alles in wat u tegenkomt.

Dit is deel vier van Koken met Karin op de camping. Terug naar aflevering 1 (pasta), 2 (chili) en 3 (couscous).

In de volgende aflevering niet één maar twee kampeerrecepten: vispannetje en tortilla.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Tom kha kai

Slovenië: Gevulde paprika’s

Hongaarse Goulashsoep

Vorig bericht: « Bart van Loo – Als kok in Frankrijk
Volgend bericht: Kookboek A La Mère de famille »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN