• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

25 september 2013

Nigel Slater’s Keukendagboek

nigel slaterIn grote stapels ligt hij in de winkel, het al in 2005 (!) geschreven maar nu pas in het Nederlands vertaalde Keukendagboek van de Engelse tv-kok Nigel Slater. Culinaire collega’s kennen hem allemaal, vooral van zijn verrukkelijke BBC-televisieprogramma’s (met Simple Suppers als mijn eigen favoriet) en – in mindere mate – van zijn columns in The Observer. Voor de rest is hij in Nederland bij het gewone publiek bij mijn weten volstrekt onbekend. Maar een boekwinkelwet schijnt te wezen dat het werkt als een boek maar in grote stapels aanwezig is. Dan moet het wel iets wezen. Zelfs, of misschien wel juist, als het flink aan de prijs is. Zoiets?

Mooiere foto’s
Ik gun hem van harte zijn succes, want ach, wat is het toch een leuke meneer. Ik mocht laatst met hem lunchen, samen met een hele bups andere kookschrijvers, nu ja, eigenlijk vooral kookschrijfsters. In het Amsterdamse restaurant De Kas hadden ze een menu samengesteld uit zijn boek, en hij maakte van elk gerecht een foto ‘omdat het er hier zo veel mooier uitziet dan hoe ik het zelf op een bord leg.’ Zo’n man dus. Bescheiden, onderhoudend, charmant.

Nigel SlaterSeizoen
Niks weggooien, dat is heel erg zijn motto, alles gebruiken. En seizoensproducten eten. ‘Stadsmensen hebben geen idee,’ zegt hij terwijl hij in een maïskolf prikt. ‘Die denken dat alles er het hele jaar is, en dat kun je ze niet eens kwalijk nemen, want in de winkel is dat ook zo!’ Zelf eet hij nadrukkelijk volgens de seizoenen, kweekt van alles in zijn eigen kleine moestuintje, en koopt de rest bij kleine buurtwinkels en op markten.

Iebelig
Daarom is dit boek ook opgezet als een dagboek: hij beschrijft wat er op dat moment beschikbaar is, en wat hij ermee maakt. Daarbij lijken de recepten soms een beetje weggefrommeld, alsof het meer een leesboek wil zijn dan een kookboek. Ik moet er eerlijk bij zeggen dat ik zelf soms een beetje iebelig werd van al die oeverloze uitweidingen over het weer, de ontluikende knoppen danwel de tuin die zwaar en schimmelig ruikt, de italia-druiven die vandaag bij de groenteman onweerstaanbaar zijn. In kleine porties consumeren dus.

Handleiding
Gevraagd naar het ook in Engeland welig tierende verschijnsel van pakjes en zakjes antwoorde hij tijdens diezelfde lunch dat het te gemakkelijk is om te zeggen dat je alles altijd helemaal zelf moet maken. ‘Mensen zijn moe, komen uit hun werk, zijn maar wat blij met de magnetron. Het gaat om balans vinden, niet elke dag is hetzelfde. Ik wil niet zeggen dat je het anders móet doen, dat mijn manier de enige juiste is. Ik wil plezier bieden. En inspiratie, een handleiding.’ Hij juicht het toe als mensen zijn recepten veranderen. Tijm in plaats van rozemarijn? Prima. ‘Het moment dat je je realiseert dat je dat kunt! Dat je ineens inziet dat het heel moeilijk is om een echt vieze maaltijd te maken!’

Morgen een lasagnerecept uit het boek.

Nigel Slater, Keukendagboek, uitgeverij Fontaine, ISBN 9789059564848, € 39,95

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Kookboek 100 pastasauzen

Kookboek voor sint of kerst

Donna Hay fast, fresh, simple

Vorig bericht: « Wortelsalade met cashew
Volgend bericht: Lasagne met champignons en pesto »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN