• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

30 september 2013

Alles over risotto (3): de rijstfabriek

Hoe ziet een dag in de rijstfabriek eruit? Bij Riso Gallo wordt elke ochtend eerst de rijst visueel gekeurd door een clubje mannen in witte jassen. Rijst uit de molen wordt vergeleken met die uit de verpakking, en dat gebeurt gewoon op een groot wit vel papier. riso gallo rijstVoor de echte analyses zijn er natuurlijk laboratoria. Inclusief een testkeuken, waar proefpersonen nieuwe risottocreaties krijgen voorgeschoteld.gallo testkeuken

Keuren gebeurt ook op het inkoopkantoor, waar boeren hun rijst komen aanbieden. Er wordt eerst 100 gram ruwe rijst (‘padi’) afgewogen op een weegschaal. Die gaat in een kleine machine die het bruine velletje eraf haalt, dat verpulvert tot poeder. Elke rijstsoort heeft een specifieke maal-tijd, zo blijkt uit een minutenschema dat ernaast op de muur geplakt zit. Nu herken je pas de witte rijst, waarvan er in dit geval nog maar 70 gram over is. Maar we zijn er nog niet, er komt nog een zeef aan te pas om het vuil te verwijderen, en een andere zeef om de gebroken korrels er tussenuit te vissen. Op een wit vlak wordt de rijst gecheckt op zwarte dingetjes of rode streepjes. Op een zwarte ondergrond zie je dat soort oneffenheden niet, maar daar kun je de rijst dan weer wél controleren op doorschijnendheid. Uiteindelijk bleef er 50 gram bruikbare rijst over.rijst ‘Dat is niet zo goed’, zegt directeur Carlo Preve, ‘het zou minimaal 60 moeten zijn.’ Op basis van deze quotiënt wordt er een prijs afgesproken.riso gallo rijst

In de fabriek gebeurt ditzelfde proces, maar dan in het groot. De rijst komt binnen in vrachtwagens, waar eerst een monster genomen wordt om te analyseren zoals in het verkoopkantoor. Dan wordt gekeken of deze rijst wel dezelfde kwaliteit heeft als het monster op basis waarvan de prijs is afgesproken. Zoniet, dan wordt ofwel de prijs aangepast, ofwel de boer krijgt z’n vrachtwagen met rijst weer terugbezorgd. De rijst wordt onder de grond opgevangen in een grote bak en verhuist dan via een wirwar van buizen naar de machines. riso gallo risottoGroene buizen voor inkomende rijst, oranje buizen voor vertrekkende. Het is een hels kabaal van stampende machines die malen en zeven. Steeds verder zeven. De rijst danst bijna in de houten bakken. Het oogt allemaal heel ouderwets, maar doet het naar verluidt nog prima. Alleen de mengpanelen zien er nieuw uit, want voor elke nieuwe aangeleverde vrachtwagen met rijst moeten alle machines weer opnieuw afgesteld worden. In een grote silo wordt de rijst vervolgens opgeslagen in afwachting van verdere verwerking en verpakking.riso gallo risotto

Dit was deel 3 in de serie over risotto. Terug naar aflevering 1 (inleiding) en 2 (recept risotto met saffraan). Morgen doen we kliekjes met risotto.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Lasagne met pompoen en appel

Aspergerisotto met zeekraal

Lasagne met champignons en pesto

Vorig bericht: « Risotto (2): risotto met saffraan
Volgend bericht: Risottoserie (5): recept risotto uit de oven »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN